avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Obligativitatea prezentarii probelor solicitate in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Obligativitatea prezentarii probelor solicitate in dosar

buna ziua,
am dat in judecata un angajator. am depus la dosar diverse probe dar am si solicitat partii adverse anumite documente pt a-mi sustine motivele chemarii in judecata. mai exact, in cim este mentionat un program de lucru de 8 ore de luni pana vineri iar noi lucram cate 13 ore/zi, cate 2 si 3 zile consecutiv si mai lucram si sambata fara a primi doua zile libere consecutiv pt sambata lucrata.
la intrarea in tura ma logam pe un calculator si toata activitatea pe care o desfasuram timp de 13 ore in ziua respectiva era inregistrata in calculator dar si pe casa de marcat, care era legata la calculator, pt toate incasarile facute. seara, la iesirea din tura, faceam inchiderea de casa, monetarul, ma delogam, deci se vedea si ora de iesire semnam monetarul si-l predam impreuna cu banii incasati. aceasta evidenta am cerut-o, alaturi de pontaj si condica de prezenta dar partea adversa a refuzat depunerea acestor documente la dosar, spunand ca nu sunt relevante iar eu nu am putut dovedii cum lucram de fapt.
va intreb, exista un art de lege care sa te oblige sa depui la dosar documentele solicitate? nu judecatorul ar fi trebuit sa spuna daca acele documente sunt relevante sau nu?
va rog mult, daca stie cineva cum i-as fi putut determina sa depuna acele documente la dosar....daca as fi cerut expertiza contabila, atunci as fi putut ajunge la ele?
Cel mai recent răspuns: alice_xax , utilizator 18:50, 11 Martie 2014
pai judele e cel care decide daca probele solicitate sunt pertinente si utile si dispune prezentarea lor sau nu, in nici un caz partea care ar trebui sa le prezinte.... ba mai mutl, codul muncii:
Art. 272. - Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.

Art. 273. - Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenţă, instanţa fiind în drept să decadă din beneficiul probei admise partea care întârzie în mod nejustificat administrarea acesteia.
eu sunt angajatul si am solicitat angajatorului aceste documente numai ca nu am stiut ca exista in CM un art sau mai multe care m-ar sustine. desi am prezentat niste grile de program intocmite de seful care ne coordona si din care reiesea clar felul in care am lucrat si care era cu totul altul decat cel prevazut in cim, nici de aceste probe nu a tinut judecatorul, seama. iar pe avocatul partii adverse l-a lasat sa mearga mai departe fara sa-i ceara depunerea documentelor solicitate de mine. angajatorul a depus alte documente, nu si pe acestea.
Exista in Codul de procedura civila reglementari cu privire la administrarea probelor.

Cand s-a promovat litigiul ,inainte de 15.02.2013 sau dupa aceasta data?
in 14.12.2012
In acest sens , avem:
Art. 172 C.proc.civ.
Cand partea invedereaza ca partea potrivnica detine un inscris privitor la pricina, instanta poate ordona infatisarea lui. Cererea de infatisare nu poate fi respinsa daca inscrisul este comun partilor sau daca insasi partea potrivnica s-a referit in judecata la inscris ori daca, dupa lege, ea este obligata sa infatiseze inscrisul.

Alte discuții în legătură

Probatoriul se depune in dublu exemplar la litigii de munca? justice123 justice123 In litigiu de munca, unde sarcina probatoriului revine angajatorului (nu e vorba de acelasi proces, am unul si-n civil), este obligatoriu depunerea ... (vezi toată discuția)
Recuperare in instanta ore neplatite lucrate in plus avoovi avoovi Buna seara Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu urmatorul caz: Am lucrat la o firma privata si din cauza incalcarii frecvente a drepturilor salariatului, a ... (vezi toată discuția)
Se poate? cata26 cata26 am si eu o intrebare pt cine poate sa ma ajute...am un proces litigiu de munca,am avut primul termen si am amanat din lipsa angajator...acum vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)