avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere platite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere platite

Buna ziua.
Salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie, in functie de eveniment, dar nu se precizeaza daca acele zile sunt lucratoare sau calendaristice. Ma poate lamuri cineva, va rog ?

Cel mai recent răspuns: dina10 , utilizator 14:45, 11 Martie 2014
Codul muncii nu precizeaza ce fel de zile sunt liberele platite. Acest lucru ar trebui clarificat in CCM sau in regulamentul intern al angajatorului.

Codul muncii:

ART. 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


Va dau un exemplu din CCM de la locul meu de munca, unde zilele libere platite se considera ca zile lucratoare:

(1) În afara concediului anual de odihnă, salariaţii vor beneficia, la cerere, de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, astfel:
- căsătoria salariatului: 5 zile;
- naşterea (adopţia) unui copil: 5 zile;
- căsătoria unui copil: 3 zile;
- căsătoria fratelui, surorii: 1 zi;
- decesul soţului, soţiei, copilului: 5 zile
- decesul părinţilor, socrilor: 3 zile;
- decesul fraţilor, surorilor: 2 zile;
- decesul bunicilor, nepoţilor (copiii copiilor): 1 zi;
- ziua de naştere a salariatului: 1 zi;
- donări de sânge: 2 zile;
- 5 zile libere plătite la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi, cu mutarea domiciliului.
(2) Zilele libere plătite se acordă în zilele lucrătoare din săptămâna când are loc evenimentul, în săptămâna următoare (indiferent dacă acestea sunt zile lucrătoare, zile de repaus săptămânal, sărbători legale sau zile nelucrătoare) sau, dacă acest eveniment are loc în perioada concediului de odihnă sau a concediului medical, în prelungirea lor;
(3) Se vor acorda zile libere plătite şi în cazul în care salariatul este chemat pentru alte obligaţii sociale, cu obligaţia de a prezenta documente justificative;
(4) Pentru zilele respective se plăteşte salariul de bază corespunzător grilei.

Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile speciale libere sergynyo sergynyo Buna ziua! Lucrez la firma X de aproape un an. In tot acest timp, m-am confruntat cu o problema, destul de importanta, si-anume “agenda” de zile ... (vezi toată discuția)
Nelamurire alina cristi alina cristi Buna ziua!!am si eu o poroblema ..la care va rog sa imi datiun raspuns...am fost in concediu de odihna din data de 15 mai pana pe 15 iunie.in timpul ... (vezi toată discuția)