Buna seara!
Am fost concediat - concedieri colective.
Poate cineva sa-mi spuna daca exista un termen ilimita in care trebuie sa-mi primesc cartea de munca si documentele necesare inscrierii la somaj?
Pun aceasta intrebare deoarece firma la care mi-a incetatat contractul prin concediere colectiva la data de 23 aprilie, imi spune sa vin dupa cartea de munca si adeverinta necesara la somaj (anexa 14) dupa data de 23 mai. Argumentul lor consta in aceia ca firma va depune declaratiile la institutii dupa dat de 20 mai.
Dar drepturile salariale pe luna aprilie si micile plati compensatorii cand trebuie sa le primesc? Platile compensatorii imi spun in decizie ca-mi vor fi date in termen de sase luni fara sa fie specificata o data de inceput sau de sfarsit sau suma aferenta.
Din Legea 130/1999 am retinut ca:
(2)Angajatorii sunt obligati sa depuna la directiile generale de munca si protectie sociala:
a)actele privind încheierea, executarea, modificarea si încetarea contractelor individuale de munca, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;
Acest text de lege imi permite sa actionez in instanta firma pentru incalcarea legislatiei si eventuale neplaceri in gasirea altui loc de munca sau primirea drepturilor salariale? Poate ca vreau sa plec din tara sau, de ce nu, firma care este straina vrea sa plece din tara, pe cine mai trag la raspundere pentru neandeplinerea obligatiilor?
Dati-mi un sfat.
Va multumesc foarte mult!
Birocratia dureaza ceva...
In mod normal, ar trebui sa va plateasca toate drepturile la incetarea CIM, si nu in luna urmatoare, la data la care se platesc probabil salariile in firma respectiva.
Declaratiile la care se refera sunt cele referitoare la contributiile aferente salariilor, si nu la deciziile de incetare a CIM-urilor, care trebuie depuse in termen de 5 zile de la intocmire.
Platile compensatorii ar trebui sa fie facute tot la incetarea CIM, si nu dupa 6 luni (!). Evident, daca prin contractul colectiv s-a convenit la plati mai mari decat cele minime prevazute de CCMUN ( un salariu compensator), este posibil sa fie stabilit si un termen mai lung pentru achitarea lor.
Ati beneficiat de preavizul de 4 saptamani?
Orice temere ati avea cu privire la respectarea de catre societate a drepturilor dvs., puteti sa faceti o sesizare la ITM, care este obligata sa verifice modalitatea de efectuare a concedierii colective care a avut loc.
Ca sa aveti continuitate in calitatea dvs. de asigurat, trebuie sa va depuneti dosarul la somaj in termen de 30 de zile de la data incetarii CIM, ori daca fostul angajator va remite cartea de munca si adeverinta doar dupa 30 de zile, depasiti termenul.
Ar fi bine sa faceti o solicitare scrisa la firma unde ati lucrat pentru ca actele sa vi se predea cat mai urgent, ca sa va puteti face dosarul de somaj. De asemenea, solicitati-le si sa va precizeze care este temeiul pentru amanarea platilor compensatorii cu 6 luni si neplata lor la data incetarii CIM.
Va multumesc pentru raspuns!
Cat priveste o eventuala interventie la ITM, sa fim seriosi....., o instutie care toaca banii din buget degeaba.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
mihalinatt
Cu ce articol trebuie incheiata cartea de munca pentru a putea beneficia de somaj?
Ce pasi trebuie urmati a.i. sa nu se comita greseli.
Multumesc (vezi toată discuția)
Preaviz
Lary_13
Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)