dupa un accident de circulatie a survenit moartea unei persoane. s-a facut expertiza si s-a constatat ca victima avea alcool in sange si ca nu respectase regulile de circulatie (era pe bicicleta pe un drum european si nu era pe banda pentru biciclisti. accidentul s-a rodus in momentul in care el incerca sa traverseze strada, fara sa se asigure).
familia a cerut o contraexpertiza, dupa 3 ani, la Institutul National de Expertize Criminalistice. in aceasta contraexpertiza nu sunt mentionate multe dintre datele importante, inclusiv alcoolemia si , desi lovitura care a cauzat moartea se situa pe partea dreapta a capului, in contraexpertiza scrie ca era pe partea stanga.
are valoare mai mare contraexpertiza facuta de INEC? chiar daca este in contradictie evidenta cu expertiza facuta la loul accidentului? prima expertiza nu se mai ia in considerare?
Concluziile expertilor pot fi luate in considerare de catre organele judiciare numai in masura in care le formeaza convingerea ca exprima adevarul.
In cazul in care in aceeasi cauza au fost efectuate doua sau mai multe expertize, instanta trebuie sa se opreasca la aceea dintre expertize pe care o considera mai fundamentata sub aspect stiintific, mai concordanta cu realitatea si, bineinteles, care se coroboreaza cu probele din dosar.
In cazul expertizelor medico-legale care ajung la concluzii contradictorii, acestea pot fi trimise spre avizare Comisiei superioare medico-legale, care poate aviza in totalitate sau partial concluziile uneia dintre ele, putand formula precizari sau completari. In cazul in care concluziile expertizelor medicale nu pot fi avizate, Comisia superioara medico-legala recomanda refacerea totala sau partiala a lucrarilor, formuland propuneri in acest sens sau concluzii proprii.
in astfel de cauze se fac mai multe expertize.
la inceput se face o cercetare la fata locului si ulterior, obligatoriu, 2 expertize. Una privind dinamica producerii accidentul (expertiza tehnica judiciara sau criminalistica - in functie de cat de tare vrea politistul sa te "infunde" sau sa te ajute, fiind ca la INEC e mai dificila "abordarea".) si alta medico-legala. Oricum si expertizele pot suferi suplimentari si in anumite situatii se poate cere o noua expertiza, iar la o expertiza medico-legala se poate cere avizarea de catre comisia superioara.
In general o astfel de expertiza se efectueaza cand in dosar exista doua sau mai multe expertize care au concluzii diametral opuse si nu se pot concilia.
Raspunsurile de mai sus sunt corecte si complete, instanta retinand acele concluzii care emana adevar, se coroboreaza cu restul probelor de la dosar si au fundament stiintific.
Chiar daca in noua expertiza nu se face referire la consumul dea alcool, acest aspect este deja materializat la dosar si organele judiciare vor tine cont de aceasta.
In ceea ce priveste lovitura se pot ridica obiectii cu privire la expertiza, urmand ca organul judiciar sa ceara lamuriri suplimentare sau chiar refacerea lucrarii.
Expertiza tehnica
elena.popa
ce mai putem face pentru a se face lumina intr-un dosar penal?In urma cu 11 luni baiatul in varsta de 20 de ani a murit intr-un accident de circulatie ,nu din ... (vezi toată discuția)