Buna Ziua.Am cumparat in 2004 un teren fara constructii pe el cand eram necasatorita.In 2005 m-am casatorit si am construit impreuna cu sotul o casa.Am cadastru la teren,dar acum as vrea sa fac cadastru si la casa.Problema e ca eu vreau sa fac cadastrul pe teren pe numele meu deoarcece eram necasatorita, iar casa pe numele meu si al sotului (in aceeasi documentatie cadastrala).Se poate face asa ceva?Va multumesc anticipat.
Fiind un bun dobindit in timpul casatoriei nu sunteti proprietar exclusiv pentru a intabula singura casa, numai daca obtineti proprietatea ei exclusiva, ca urmare a unui proces de partaj sau unei actiuni in constatare ati putea face acest lucru.
Puteti proceda in doua variante :
1. varianta propusa de catre dl.avocat uranopos, inconvenientul constand in faptul ca trebuie sa intocmiti doua documentatii cadastrale ( ceea ce implica o cheltuiala mai mare ) urmand ca la final sa aveti doua carti funciare ( una pentru teren pe numele dumneavoastra si una pentru casa pe numele abmilor soti )
2. intabularea in aceeasi carte funciara atat a terenului cat si a casei cu mentionarea in cuprinsul acesteia ca proprietar asupra terenului in proportie de 100% sunteti dumneavoastra iar casa este in coproprietate ( dumneavoastra si sotul ).
Trebuie sa luati legatura cu un expert cadastral.