Buna ziua, am o prietena care nu se mai intelege cu sotul ei si ar vrea sa divorteze, din cate am inteles de la ea va fi de comun acord. Situatia lor financiara e putin mai complicata, el castiga foarte putin, mai mult ea intretine familia. Momentan au credite in sold de aproximativ 70.000 EUR, vor sa vanda apartamentul sa isi achite o parte din datorii, dar tot raman cu 20.000 EUR credite la mai multe banci. Intrebarea mea este ce se va intampla cu aceste credite dupa divort? Titular este ea, el este codebitor, au si o fata de 18 ani. Cum se vor imparti aceste credite dupa divort? El vrea sa plece in Germania, in cazul in care creditele se impart 50%,50% cum i se vor imputa lui cheltuielile? Nu stim daca acolo va lucra cu carte de munca. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, ce ar trebui sa faca sa nu ramana sa plateasca ea creditele, acestea au fost facute in timpul casniciei.
Multuneac anticipat de ajutor!
Atat drepturile, cat si obligatiile sunt comune , in cazul in care acestea au fost dobandite in timpul mariajului.
Obligatia contractuala care s-a nascut din incheierea contractului de imprumut este comuna.
Astfel, veti putea disputa in cadrul partajului obligatia de plata a ratelor bancare.
Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele: in contractul incheiat cu banca sunteti ambii -parte titular si codebitor, iar plata ratelor revine amandurora(pana va fi dispusa partajarea creditului dobandit in timpul casatoriei ).
In ceea ce priveşte datoriile comune ale fostilor soţi , instanta de judecata poate dispune obligarea sotului dumneavoastra la restituirea cotei de ½ din împrumutul contractat în timpul căsătoriei, dar si la obligarea platii cotei de 1/2 din sumele de bani ramase neplatite la banca, pana la implinirea termenului de rambursare.
In primul rand, sunt in dezacord cu aceasta idee ca obligatiile sunt comune punct. Obligatiile sunt comune atata timp cat ele au fost contractate pentru cheltuielile casatoriei sau bunuri comune.
Daca eu imi fac un credit cu sotul si apoi scot banii si-i cheltui cu amantul... aia e debitul meu, la partaj ramane sa-l platesc eu bancii sau sotului, dupa caz, sotul ramanand un simplu fideiusor fata de banca.
In cazul de fata se pune problema cum urmareste banca sotul sau daca la partaj i se atribuie parte din credit?
Ar trebui vanduta si masina si da, el poate fi executat si in Germania daca va avea venit/bunuri legal.
Divort/partaj/credit
stmonica
Buna ziua
Eu si sotul meu urmeazasa divortam, ne-am inteles asupra divortului vom merge la notar. Ramane insa problema partajului...am cazut si aici de acord ... (vezi toată discuția)