avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, datorii mari
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, datorii mari

Buna ziua, am o prietena care nu se mai intelege cu sotul ei si ar vrea sa divorteze, din cate am inteles de la ea va fi de comun acord. Situatia lor financiara e putin mai complicata, el castiga foarte putin, mai mult ea intretine familia. Momentan au credite in sold de aproximativ 70.000 EUR, vor sa vanda apartamentul sa isi achite o parte din datorii, dar tot raman cu 20.000 EUR credite la mai multe banci. Intrebarea mea este ce se va intampla cu aceste credite dupa divort? Titular este ea, el este codebitor, au si o fata de 18 ani. Cum se vor imparti aceste credite dupa divort? El vrea sa plece in Germania, in cazul in care creditele se impart 50%,50% cum i se vor imputa lui cheltuielile? Nu stim daca acolo va lucra cu carte de munca. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, ce ar trebui sa faca sa nu ramana sa plateasca ea creditele, acestea au fost facute in timpul casniciei.
Multuneac anticipat de ajutor!
Executorul din Romania nu are competenta in strainatate.
Nu, dar asta nu inseamna ca nu poate fi executat acolo prin institutiile statului german...

Atat drepturile, cat si obligatiile sunt comune , in cazul in care acestea au fost dobandite in timpul mariajului.

Obligatia contractuala care s-a nascut din incheierea contractului de imprumut este comuna.


Astfel, veti putea disputa in cadrul partajului obligatia de plata a ratelor bancare.

Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele: in contractul incheiat cu banca sunteti ambii -parte titular si codebitor, iar plata ratelor revine amandurora(pana va fi dispusa partajarea creditului dobandit in timpul casatoriei ).

In ceea ce priveşte datoriile comune ale fostilor soţi , instanta de judecata poate dispune obligarea sotului dumneavoastra la restituirea cotei de ½ din împrumutul contractat în timpul căsătoriei, dar si la obligarea platii cotei de 1/2 din sumele de bani ramase neplatite la banca, pana la implinirea termenului de rambursare.

Succes.

Multumesc frumos de raspunsuri si lamuriri!
In primul rand, sunt in dezacord cu aceasta idee ca obligatiile sunt comune punct. Obligatiile sunt comune atata timp cat ele au fost contractate pentru cheltuielile casatoriei sau bunuri comune.
Daca eu imi fac un credit cu sotul si apoi scot banii si-i cheltui cu amantul... aia e debitul meu, la partaj ramane sa-l platesc eu bancii sau sotului, dupa caz, sotul ramanand un simplu fideiusor fata de banca.

In cazul de fata se pune problema cum urmareste banca sotul sau daca la partaj i se atribuie parte din credit?
Ar trebui vanduta si masina si da, el poate fi executat si in Germania daca va avea venit/bunuri legal.

Alte discuții în legătură

Divort/partaj/credit stmonica stmonica Buna ziua Eu si sotul meu urmeazasa divortam, ne-am inteles asupra divortului vom merge la notar. Ramane insa problema partajului...am cazut si aici de acord ... (vezi toată discuția)
Partajarea datoriilor elian c elian c Am doua intrebari: 1. Daca partajul se face in raport cu aportul fiecarui sot la veniturile aduse in casnicie (ex. 1/3), cum se partajeaza creditele ... (vezi toată discuția)
Partaj - datorii comune diana_sal diana_sal buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si ... (vezi toată discuția)