Stiu ca membrii CD al unui ONG pot fi remunerate in baza contractelor de mandat care se incheie. As dori insa sa stiu cine trebuie sa vireze contributiile catre bugetul de stat, ONG-ul sau persoanele in cauza?
Totodata, as dori sa stiu daca este obligatoriu ca remunerare sa fie lunara, ca si un salariu in cazul contractelor de munca, sau se poate stipula in contractele de mandat ca membrii CD sa primeasca o anumita suma la intervale fixe prestabilite (de exemplu 4000 de ron la fiecare 4 luni)?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ong-ul retine si plateste la stat toate impozitele si contributiile pentru acel venit platit. Termenul de plata poate fi si diferit de o luna dar sa fie clar trecut acel termen in contract.
De principiu, remuneratia pentru membrii CD se face pentru participarea acestora la sedintele CD sau pentru activtiatea specifica exercitarii acestei functii. Din punct de vedere al impozitarii sunt asimilate salariilor si se regasesc in art 55 din Codul Fiscal ”indemnizaţii din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii alese în cadrul persoanelor juridice fără scop patrimonial”. Lista este mai lunga acolo. Nu am regasit contractele de mandat.
Eventual contract de mandat ar avea Presedintele dar nu si ceilalti membrii. Au mandat pentru ce? Care este obiectul acestui mandat???
Multumesc pentru raspunsuri. Scopul contractelor de mandat atat pentru presedinte cat si pentru vicepresedinte ar fi tocmai acela de a face posibila remunerarea legala a celor doi. Daca nu se incheie contract de mandat cu vicepresedinteel, sub ce forma i se poata acorda suma stabilita pentru participarea la sedintele CD?
Exista oricum un contract de mandat implicit intre asociatie si membrii organelor de conducere alese, prin faptul ca ei au candidat si au fost alesi... si daca in Statut si in celalalte norme interne sunt suficiente elemente specifice, nici nu ar mai fi dpdv strict juridic nevoie de un inscris intitulat "contract de mandat" semnat de parti, ca ar fi doar un "instrumentum", o sinteza si consemnare in act specific a contractului existent.... La fel si cu contractele de voluntariat pentru membri.... Daca insa din statut si celelalte norme interne nu reies suficient elementele specifice necesare unui contract de mandat, va trebui incheiat unul propriu -zis cu persoanele care se doreste sa fie remunerate pentru activitatea lor in acea calitate....