Am o salariata aflata in concediu prenatal. Asociatii doresc dizolvarea voluntara a firmei, ca urmare a faptului ca firma nu mai poate functiona fara un aviz necesar. Acestia sunt dispusi sa astepte ca salariata sa nasca + sa intre in concediu crestere copil, ca sa nu ii afecteze plata indemnizatiei CC. Dar dupa ce aceasta intra in CCC, vor sa dizolve firma. Cum putem face acest lucru? Cum sa ii facem incetarea contractului?
1. Dupa ce salariata intra in CCC puteti sa faceti ce doriti cu firma, pe salariata nu o afecteaza in timp ce este in CCC.
2. Dupa ce desfiintati forma o concediati cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si ii dati actele ca se inregistreze la Agentia de Somaj pentru ca dupa incetarea CCC sa primeasca indemnizatie de somaj pana isi va gasi un loc de munca.
3. In legatura cu dizolvarea firmei va interesati la Oficiul Judetean al Registrului Comertului.
Deci, dupa ce salariata intra in CCC, pot sa o concediez cu 65 alin 1? Nu trebuie sa fie efectiv prezenta la lucru cand doresc sa restructurez postul? Nu de alta, dar nu e necesar sa vina in preaviz?
Si in revisal cum fac? Incetez suspendarea (fara ca salariata sa fi cerut revenirea la lucru) + incetez contractul de munca cu urmatoarea zi (cf art 65 alin 1), fara ca aceasta sa fi stat in preaviz?
Art. 49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
...
2. - Asta inseamna ca ar trebui sa incetati CIM cu art.56(1), lit.a) din Codul muncii dar Legea76/2002 nu s-a modificat atunci cand s-a modificat Codul muncii si acest articol nu permite sa beneficieze de indemnizatie de somaj.
- De aceea am spus ca trebuie sa faceti uz de art. 65 din Codul muncii.
3. - In situatia in care salariata este in CCC nu se mai poate acorda preavizul.
- In Revisal incetati suspendarea CIM in baza art.49(5) coroborat cu art. 56(1), lit.a) din Codul muncii.
- Cand e incetare de drept a CIM nu mai este nevoie de cererea salariatei, prevaleaza incetarea de drept.
4. Vorbiti si la ITM de care apartineti.
5. In legatura cu somajul intrebati si la AJOFM daca in cazul incetarii CIM cu art.56(1), lit.a) din Codul muncii acorda indemnizatie ded somaj si atunci este in regula.
Va multumesc frumos pentru clarificari.
Am sunat si la Agentia de Somaj de care apartinem si mi s-a recomandat, asa cum ati spus si dvs, sa fac incetarea contractului salariatei la data dizolvarii societatii cu art. 65 alin 1, intrucat daca inchei contractul cu art. 56 lin 1 lit a, salariata nu va beneficia de somaj. I-am spus ca nu o sa am posibilitatea de a acorda preaviz, daca fac incetarea in timpul suspendarii si mi s-a spus ca la decizia de concediere sa atasez o copie dupa actele de la Registrul Comertului care dovedesc dizolvarea angajatorului, ca o dovada ca nu am putut acorda preaviz. Sper sa nu fie probleme..