avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata din strainatate pentru editare de carte in limba ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata din strainatate pentru editare de carte in limba romana

Daca sunt persoana fizica independenta (freelancer) si am o comanda din Germania pentru a edita niste carti (text si imagini), adica sa fac traducerea in romana, DTP (aranjarea in pagina), corectura text, prepress (pregatire pentru tipar) si in final sa trimit un fisier pe care sa il printeze ei unde vor cu renuntarea la drepturile de proprietate intelectuala pentru ce am lucrat, cum mi se poate face plata? Ei spunea ceva de INVOICE, dar pe mine ma intereseaza forma legala cea mai simpla de a realiza o lucrare si a lua banii pe ea. Daca as fi colaborat cu o firma din tara era simplu: contract pentru drepturi de autor ciu retinere la sursa (16% direct, fara ca sa mai am obligatii fata de administratia finantelor publice, plus CASS). Asadar care este cea mai simpla varianta tinand cont ca momentan nu am nici un fel de venituri, deci nici nu am contract de munca sau sa platesc CASS, CAS, samd?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:37, 16 Martie 2014
Cred ca cea mai buna solutie este sa va infiintati o P.F.A. sau o I.I. Puteti si cu o S.C. dar costurile sunt mai mari.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
Iulian MANEA, Contabil
Multumesc pentru raspuns, dar incercam sa gasesc o solutie prin care sa nu mai am indatoriri suplimentare fata de stat mai mult dedcat cele minime (AFP - 16% impozit pe profit, CASS,...). Daca firma din strainatate imi face un contract de prestari servicii sau cedare drepturi de autor (nu stiu exact cum o fi in Germania) eu sa primesc banii intr-un cont personal in euro si sa platesc mai apoi doar darile care mi se impun de catre statul roman: 16% impozit pe profit, 5,5% CASS, 10,5% CAS si 0,5% somaj si ce dari mai sunt pentru o persoana care momentan nu are deloc venituri si firesc nu plateste nimic din cele enumerate mai inainte (CASS, CAS, somaj). De obicei lucrez pe contract de cedare drepturi intelectuale si platesc cei 16% impozit pe profit plus 5,5% CASS. Asadar, vreau sa fac lucrarea, sa imi primesc banii si sa platesc tot ce am de platit legal, dar fara sa fiu nevoit sa tin contabilitate (chiar si numai in partida simpla), fara drumuri interminabile pe la administratia financiara, fara controale de la fisc, samd. Care este varianta care implica minimul de acte si care ar fi procentul (16%+5,5%+...=?%) pe care trebuie sa il dau statului roman din castrigul meu?
V-am prezentat cea mai buna si simpla solutie. Dvs. faceti factura (invoice) si incasati banii. Declarati venitul si platiti taxele la stat. Nu trebuie sa depuneti decat o declaratie pe an, D200.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare drepturi de autor NICOLAE SILADE NICOLAE SILADE Buna ziua, As dori sa stiu daca drepturile de autor se impoziteaza sau nu, iar daca da, de la ce suma? Din cate stiu de la altii, drepturile de autor in ... (vezi toată discuția)
Redeschidere pfa si un nou cod caen Mustata Ana Mustata Ana Buna ziua Am un PFA suspendat de anul trecut. Acum as vrea sa-l redeschid si sa adaug un nou cod CAEN. Acest cod CAEN (inchirieri auto) nu se inscrie la norma ... (vezi toată discuția)
Contributii colaboratori bibiutza bibiutza buna ziua eu nu reusesc sa ma lamuresc cum sta treaba cu contributiile care trebuiesc retinute celor angajati cu conventie civila...codul civil si cel fiscal ... (vezi toată discuția)