avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salarii de baza brute vs. salarii de baza nete !
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salarii de baza brute vs. salarii de baza nete !

Ptr persoanele care vor sa plece,cu demisie,de la societate,intelegerea intre patronat si sindicate-conform pachetului salarial- a fost ca vom primi n salarii de baza brute ! Cei care am facut acest lucru,am primit n salarii de baza nete !A fost legal sa ni se retina diferentele de bani dintre salariul de baza brut si cel de baza net?In documentul semnat de patronat si sindicate nu se specifica SALARII DE BAZA BRUTE IMPOZABILE,doar SALARII DE BAZA BRUTE !Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:24, 15 Martie 2014
Regula este : orice venit este supus impozitarii

Prin urmare, chiar daca nu era specificat acest lucru , sunt incidente prevederile legislatiei priivnd impozitarea veniturlor.
Salariile brute intra in baza de calcul a contributiilor sociale (CAS 10,5% si CASS 5.5%), cu exceptia somajului de 0,5%.
Angajatorul va plateste salariile brute din care este obligat sa retina contributiile sociale CAS si CASS, precum si impozitul de 16%.

Codul fiscal:


ART. 55
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în naturã obţinute de o persoanã fizicã ce desfãşoarã o activitate în baza unui contract individual de muncã sau a unui statut special prevãzut de lege, indiferent de perioada la care se referã, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordã, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de muncã.


ART. 296^4
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
... t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă;...

ART. 296^16
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:
... c) la contribuţia de asigurări pentru şomaj:
... c5. compensaţiile acordate, în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă ori de serviciu sau care, potrivit legii, sunt trecute în rezervă ori în retragere;...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a sumei indemnizatiei de concediu medical luat in timpul somajului, includerea salariilor compensatorii doinaa1 doinaa1 Buna ziua, am urmatoarea situatie. In luna ianuarie 2015 unitatea la care am lucrat si a oprit activitatea, s a facut concedierea colectiva a personalului, cu ... (vezi toată discuția)
Salariile compensatorii fac parte din baza de calcul a indemnizatiei de somaj? bnc bnc In decembrie 2013 am incheiat contractul de munca prin acordul partilor in urma acestei \\"\'demisii\\" primind o compensatie financiara echivalenta a 24 de ... (vezi toată discuția)
Retinere contributii ajutor de concediere legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul ajutorului de concediere acordat la concediere individuala pt motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorul are dreptul de a ... (vezi toată discuția)