Buna ziua. As avea si eu o intrebare: Sunt in divort si sotul meu a cumparat bilete la mare pt el si pt copil. In aceste conditii are dreptul sa-l ia de langa mine avand in vedere ca baiatul are 7 ani si nu vrea sa plece fara mami?
Impotriva dvs, da.. insa nu are cum sa ia copilul pe sus daca nu vrea sa mearga.
Puteti insa sa il convingeti pe copil sa mearga, poate fiind singur cu copilul va fi mai responsabil. Daca s-o imbata, copilul va poate suna sa va duceti sa-l luati.
Concedii vor mai avea impreuna si dupa divort, tata va avea program de vizita si instanta va incuviinta ca minorul sa stea pe timp de vara o luna la tata.
nu pricepe de ce mami nu merge
.
Ii puteti explica ca pe viitor cam asa va fi.
El nu a fost pana acum despartit de mine niciodata
Pana acum a fost mai mic, copilul creste, poate e momentul sa mai plece si fara dvs. Mai e timp pt a-l pregati pana la vara.
In conditiile in care are o pozitie de munca stabila, inteleg ca nu e alcoolic si ca e o problema doar in familie... sau cum?
Incerc sa inteleg in ce masura asta e o teama a dv. sau o problema reala si primejdie pentru copil. Si nu ma ajutati.
Problema la acest divort nu e ca nu aveti bani de avocat, dar nu aveti bani sa intretineti copilul... e nevoie de un loc unde sa stati si un job.
Pe de alta parte, dv. stiti cum erau concediile cu familia din 3 persoane, acum insa tatal merge doar cu copilul, nu va mai fi la fel. Pana si copilul a observat.
Si da, trebuie sa-i explicati situatia, inclusiv ca dv. nu-i puteti oferi vacanta, inclusiv ca oricum va petrece timp cu tatal sau, ca e spre binele lui si al tuturor.
din punctul meu de vedere, analizand situatia dumneavoastra din cele scrise observ ca tatal are resurse financiare, dumnneavoastra nu. In paralel dumneavoastra v-ati atatsat pana acum de copil mult mai mult ca tatal, eu presupunand ca tatal nu prea a stat langa copil deoarece functia nu i-a permis. Daca a statatea acasa si nu avea legaturi cu copilul, atunci copilul are toate motivele sa il refuze sa mearga in concediu. Problema este alta, si anume aceea ca legea va obliga pe ambii - mama si tata - sa aveti legaturi personale cu copilul cel putin egale. in cazul dumneavoastra, el avand resursele financiare pentru a ii oferi copilului tot ce isi doreste, dumneavoastra in prezent nu, este mai degraba ca, in cazul unui proces copilul va fi incredintat tatalui, deoarece copilul va fi mai in siguranta la el, avand toate cele de trebuinta. Siguranta emotionala a copilului va survbeni ulterior, cand tatal se va apropia de copil. Probabil asta si incearca prin acest concediu, sa se apropie de copil. Trebuie sa ii permiteti.
Cat despre relatia duv cu tatal, si alcoolismul sau, va trebui sa cadeti la o intelegere amiabila. Si in privina divortului, si in privinta unui plan parental cadru, in care sa va stabiliti fiecare modul si timpii de exercitare a autoritatii parintesti.
Daca nu aveti bani de avocat, propuneti-i lui sa mergeti impreuna la mediator ca macar o parte din cererile dumneavoastra sa fie mediate, si ma refer aici la custodia copilului, custodie care va fi o problema perpetua intre dumneavoastra si el, daca nu o veti discuta pe indelete, si nu veti stabili o formula de interactionare cu copilul. De ce zic ca va fi o problema perpetua? Pentru ca de bine de rau instanta va pronunta divortul, va face partajul - daca este cazul, si va dispune si custodia comuna, asa cum imperativ prevede legea. Dar, abordarea instantei privind custidia comuna si planul de leagaturi personale cu copilul este net inferioara unui plan parental discutat si analizat la mediator, plan care ar multumi pe fiecare dintre dumneavoastra.
Cat despre alcoolism, nu stiu ce sa va spun, dar daca are o functie de conducere, nu cred ca e un alcoolic notoriu si de internat, deci nu e o problema atat de grava cum vi se pare, dar ma pot insela. Functia lui imi spune ca are responsabilitati, si faptul ca bea, nu il face alcoolic in sensul departarii de copilul lui, ca fiind un pericol pentru acesta.
Chibzuiti bine situatia, si lasati lucrurile sa se petreaca si de la sine.Evitati sa fiti o bariera intre el si copil. Este in avantajul copilului sa aiba legaturi stranse cu amandoi, mai ales ca el are banii...
Lucrurile stau cam asa: dumnealui nu consuma alcool zilnic insa daca cineva propune asa ceva niciodata nu zice nu si in clipa in care a atins paharul nu se opreste pina nu intra in coma acloolica. Nu stiu daca intelegeti ce inseamna asta, adica pierderea constientei a simturilor necesitatilor, spume la gura etc. In ceeace priveste intretinerea copilului am casa si lucrez croitorie in particular insa nu este suficient pt ceeace vreau sa-i ofer copilului. El nu vrea sa ma ajute de loc drept razbunare ca vreau sa divortez. Singur cu copilul a fost in oras la strand o singura data si atunci a venit copilul cu gurita sparta ca a sarit in bazin si tati era plecat sa cumpere bere de la bar asa ca va dati seama ce temeri am in acest sens. Sa nu intelegeti gresit eu nu iubesc marea dar intotdeauna mergeam de dragul copilului acum chiar nu m ar fi deranjat ca se duc decat ei daca aveam incredere in el. Singura lui placere este sa stea la terasa sau pe plaja cu berea in mana. Nu-i plac plimbarile, jocul cu copilul nimic altceva. Mi-e ingrozitor de frica.....
Doamna, eu nu inteleg nimic, lucrurile se contrazic pe-aici... ba isi petrece concediile band continuu, ba trebuie sa ii propuna cineva.
Cunosc ce inseamna sa bea o persoana pana isi pierde controluri reflexe, insa atunci vorbim de alcoolism si nu de "nu bea zilnic". Acei oameni beau zilnic, altfel organismul nu prea poate suporta, daca nu a dezvoltat o tolerabilitate zilnica, acea cantitate de alcool necesara pierderii reflexelor.
Nu spun ca fiecare organism nu e diferit, dar sunt chestiuni pe care nu le inteleg, inclusiv cu acea parte cu spume la gura...
In 7 ani de zile nu a mai fost singur cu copilul nicaieri? la prieteni, in parc, nicaieri fara dv.?
Intamplarea aceea cu gurita sparta (ce urmari au fost, spitalizare, operatie?) nu imi pare atat de grava, se putea intampla cu tatal alaturi sau cu dv. langa copil...
Lucrul in particular nu se ia in calcul de catre instanta, insa iar nu inteleg, nu aveati bani de un avocat, acum aveti sa intretineti copilul, doar ca nu va ajunge pentru ce va doriti sa-i oferiti...
E bine ca aveti o locuinta, o puteti vinde pentru a avea venituri o perioada; tatal vrea-nu vrea, e pbligat sa contribuie la intretinerea copilului.
In concluzie, poate pentru ca e dificil sa ne exprimam in scris pe un forum, poate altele, nu stiu, dar imi par contradictorii unele afirmatii.
Oricum, in instanta totul va depinde de probe si daca veti ajunge acolo va va fi necesar un avocat, asa incat o discutie de informare nu costa un capat de lume si va va ajuta de la bun inceput.
E mai bine sa mergeti la o discutie acum, cand nu sunteti presaa de un termen in instanta, decat cand e prea tarziu.
O mediere v-ar fi buna, insa daca nu aveti bani de avocat, ar trebui sa aveti cativa de mediere...