avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate Apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate Apartament

Acum 10 ani fiul meu a obtinut un credit ipotecar pentru mine , dupa ce am achitat ratele la banca pentru apartament si creditul s-a terminat el numai este de acord sa-mi treaca casa in intregime pe numele meu , el vrea sa-mi vanda mie 90% din casa si restul de 10% sa-i ramana lui. Acum:

1. Eu pot vinde casa in intregime fara acordul lui ?
2. Eu imi pot vinde actiunile mele 90% prin contract vanzare-cumparare ?

Cel mai recent răspuns: Raul23 , utilizator 16:22, 16 Martie 2014
Banuiesc ca contractul de v/c este pe numele fiului. In aceste conditii nu puteti vinde ceva ce nu va apartine, nici 10% si nici 90 %.
Daca nu ati facut vreun act autentificat prin care sa stabiliti regimul locuintei dupa achitarea creditului nu prea aveti ce sa-i faceti fiului.
El are posibilitatea sa nu va treaca deloc locuinta pe numele dvs., se poate considera ca ati achitat benevol ratele la banca ptr fiul dvs..
proprietatea este de disctincta de credit. Dreptul de proprietate asupra imobilului este cel de pe actul de vanzare cumparare, asadar fiul dvs. E ca si cum ati platit deodata toti banii, insa actele de proprietate sunt pe numele fiului dumneavoastra, asta daca in contractul de achzitie a bunului nu este specificat altceva.

Nu puteti vinde ce e pe numele fiului. Va trebui ca acesta, care este proprietar , sa va vanda dumneavoastra si doar apoi dumneavoastra puteti vinde. Cel care vinde trebuie sa aiba calitatea de proprietar. Dumneavoastra nu sunteti proprietar pe apartament desi ati platit ratele. Trebuie sa va intelegeti cu fiul la o modalitate corecta de transfer al dreptului de proprietate pe numele dvs, de vreme ce in fapt e la dumneavoastra, vi se cuvine prin prisma achitarii lui.
Acum dupa achitarea creditului el este de acord sa-mi vanda apartamentul mie prin contract vanzare-cumparare dar numai 90% si cu cei 10% care raman sa devina si el copropietar. Dupa ce incheiem acest contract eu pot vinde mai departe cele 90 de procente prin contract vanzare-cumparare ?
Nu se poate vinde un imobil fara acordul tuturor co-proprietarilor.
In primul rand nu aveti de ce sa va vanda deoarece dvs. l-ati achitat.

Nu cunoastem relatia dvs. cu fiul dar este cel putin ciudata modalitatea acestuia de a va retine 10% din valoarea locuintei.

Cand a luat creditul ipotecar trebuia sa stabiliti printr-un act autentic incheiat la notar modalitatea de transmitere a dreptului de proprietate dupa finalizarea creditului prin donatie.

In opinia mea nu aveti alta optiune decat sa obtineti pe cale judecatoreasca dreptul de proprietate in baza chitantelor prin care ati achitat creditul, cu toate ca banuiesc ca acestea se intocmeau pe numele persoanei creditate si nu pe cel al deponentului.
el vrea sa-mi vanda mie 90% din casa si restul de 10% sa-i ramana lui.

e bine si asa.. ca putea sa ramana el cu tot. El proprietar in acte, el titular la credit, dvs ati platit ratele in contul lui, e greu de dovedit altceva.
Acceptati varianta asta si dupa ce va vedeti cu 90 % din ap, ori vindeti cui vreti, ori cereti sa iesiti din indiviziune si ii platiti lui sulta pt cota sa.

Alte discuții în legătură

Drepturi proprietari asupra unei locuinte Elenarom Elenarom Urmează sa achiziționez o locuință pentru care pot plati doar 90 % din valoarea ei. Restul de 10 % vor fi obținuți de o alta persoana prin credit ... (vezi toată discuția)
Coproprietate apartament Raul23 Raul23 Buna ziua, detin 90% dintr-un apartament iar fiul meu 10%. Pot vinde procentele mele prin contract vanzare cumparare nepotului meu ? Trebuie acordul fiului ... (vezi toată discuția)
Efecte la divort? iuliannistor iuliannistor In timpul casatoriei am cumparat un apartament prin credit ipotecar, pe care l-am achitat in 4 ani de la obtinerea creditului. In 2oo5 pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)