avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi proprietari asupra unei locuinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi proprietari asupra unei locuinte

Urmează sa achiziționez o locuință pentru care pot plati doar 90 % din valoarea ei. Restul de 10 % vor fi obținuți de o alta persoana prin credit ipotecar. Eu nu il pot face deoarece sunt pensionara.

Întrebările sunt următoare:

1. Care sunt drepturile mele de deținător a 90% din valoarea locuinței si care sunt drepturile celui care face credit ipotecar?

2. Daca persoana care face credit ipotecar este căsătorită drepturile asupra a 10 % din valoare se împart in mod egal intre soți?

3. Am posibilitatea legala ca in timp sa recuperez o parte din acei 10 % plătind eu din mana contravaloarea la banca?

4. In ce măsură acei 10 % din valoarea casei ,care nu imi aparțin imi afecteaza dreptul de a locui in ea pe toată durata vieții.
Trebuie făcută o clauza speciala la contract?
Cel mai recent răspuns: Elenarom , utilizator 18:08, 9 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt 2 variante- persoana face credit de nevoie personale si garanteaza cu casa si persoana face credit ca sa isi ia o cota parte din casa. Orice ar fi, nu acceptati a doua varianta ca va complicati inutil- cu partaj ulterior, cu buri comune ale sotilor.. etc, etc.
In cat timp ati putea plati acei 10% ?

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Raspunsurile depind de gradul de implicare a persoanei care face creditul. Astfel, daca aceasta va aparea in contractul de vanzare-cumparare ca si coproprietar a 10% impreuna cu dvs., va avea toate drepturile si obligatiile ce decurg din coproprietate: va putea administra bunul dar va trebui sa obtina acordul dvs. pentru acte mai importante cum ar fi instrainarea. Aceste reguli sunt valabile si pentru dvs. Daca persoana este casatorita, va dobandi cei 10% din dreptul de proprietate impreuna cu sotul indiferent daca acesta va figura in contractul de vanzare sau nu. In privinta locuirii imobilului, in afara de clauza contractuala contrara, veti avea dreptul sa locuiti in casa ca si persoana cealalta proportional cu cota de proprietate. Niciunul dintre dvs. nu il va putea evacua pe celalalt.
Recomandarea ar fi ca persoana respectiva sa va imprumute suma de bani obtinuta din creditare, urmand sa faca un contract de imprumut cu dvs. in acest sens si dvs. sa ii rambursati imprumutul dupa cum va intelegeti, situatie in care nu va mai deveni coproprietar cu dvs.

Ref. Întrebarea 4:

Îmi propun sa i plătesc eu rata la banca , ațâța timp cat traiesc. Si eventual sa mai dau din mana in plus . Creditul e pe 10 ani, daca trăiesc 10 ani, apuc sa -l plătesc integral. E posibil si in timp mai scurt

Ce hârtie notariala trebuie sa fac si daca se poate face după achizitionarea apartamentului sau trebuie inclusa o clauza in contractul de cumpărare?
Poate este important de precizat ca acest credit ipotecar il face ginerele meu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Îmi propun sa i plătesc eu rata la banca , ațâța timp cat traiesc.


deci si proprietar si gratis..

doamna, daca devine proprietar in acte ( el si sotia- fata dvs), nu aveti de ce sa ii dati ratele. Daca apucati sa plateasca si va vreti si cota aia, ii dati bani pt ea la partaj.
Daca v-ar imprumuta cu bani, da, inteleg sa platiti ratele in locul lui.
Nu gasiti sa luati altceva de banii pe care ii aveti?
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Codebitor pensionar la un credit ipotecar vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua. Am si eu o situatie. Eu si sotul meu am vandut garsoniera soacrei mele pentru a ne cumpara un apartament. Pentru restul sumei de bani o sa facem ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al persoanelor necasatorite ozana_alexandra ozana_alexandra Buna ziua. Traiesc in concubinaj cu partenerul meu de 10 ani. Anul acesta vrem sa ne cumparam un apartament, cu ajutorul unui credit Prima Casa. Pentru a nu ... (vezi toată discuția)
Nu sunt casatorit dar vreau sa cumpar prin programul prima casa impreuna cu prietena mea un apartament care sa fie pe numele amandarora marinelcristian marinelcristian Vreau sa cumpar un apartament cu prietena mea prin prima casa dar banca imi da doar pe numele meu pt ca nu suntem casatoriti. Se poate face o conventie civila ... (vezi toată discuția)