avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare cumparare imobil cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare cumparare imobil cu clauza de intretinere

In dec 2001 am incheiat cu o batrana din sat un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere in care se specifica expres ca batrana a renuntat la dreptul de uzufruct iar eu cumparatorul intru in propietatea si stapanirea imobilului din momentul vanzarii,dec 2013.Pretul consta in intretinerea batranei,evaluata la 25 mil. lei vechi.Am locuit cu batrana pana in sept 2011 cand influentata de rude a plecat la ele,tot in acelasi sat.In 2013 a deschis proces ptr rezolutiune contract motivand ca am alungat-o si a castigat pe fond.Anterior acestui act autentic din dec 2001 mai am incheiat cu batrana in ian 2001,la acelasi notar,un act de vanzare cumparare cu incheiere de data certa din04.01.2001 unde in prezenta si a doi martori,care sunt decedati,i-am dat batranei 20 mil.lei vechi ca pret a-vanzarii,batrana obligandu-se in act ca in termen de 30 zile sa autentifice actul iar in caz de razgandire sa-mi inapoieze de zece ori suma platita.Acum am ramas si cu banii dati si risc daca pierd apelul sa raman pe drumuri.Ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters316755 , utilizator 17:58, 19 Martie 2014
Eu înţeleg aşa:

1. În ianuarie 2001 aţi încheiat o promisiune de vînzare-cumpărare, pe suma de 20.000 Euro.

2. Prin actul din decembrie 2001 aşi devenit proprietar, în temeiul contractului de întreţinere.

După mai bine de 10 ani de la data cînd aţi devenit proprietar, solicitaţi restituirea avansului achitat conform actului din ian.2001, act care, prin voinţa dumneavoastră şi a întreţinutei, s-a materializat nu printr-un contract de v/c, ci pri unul de întreţinere.

Dreptul dumneavoastră de a cere restituirea avansului achitat în ian.2001 s-a prescris cam de multişor. Cel puţin din decembrie 2004.

Puteţi întoarce situaţia în apel, dovedind că instanţa de fond a apreciat greşit în privinţa culpei întreţinutei, care a refuzat să primească întreţinerea.

La suma în discuţie, presupun că nu v-aţi dat înapoi de la o minimă dar extrem de utilă cheltuială, aceea a angajării unui avocat. Dacă aţi făcut-o şi nu a dat roade, poate că e cazul să schimbaţi avocatul.

L-am schimbat,dar si al doilea avocat ma abureste,solicita instituirea unui drept de retentie
privind investitiile la imobil si cheltuielile facute cu batrana si ca pot recupera astfel si cei 20 mil.lei vechi dati la semnarea antecontractului.Legat de apel,av vrea sa suspendam apelul pana la judecarea dreptului de retentie.N-as putea introduce separat o actiune in constatare privind doar antecontractul in care am platit cei 20 mil.lei vechi in 2001 si sa invoc si uzucapiunea de 10 ani,caci instanta a retinut ca locuiesc in casa batranei din 1999,deci de 15 ani?Va multumesc!

1.Dreptul de a cere suma de bani data cu titlu de avans este prescris.

2.
Nu aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.

Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.

Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc,dar ce cale de urmat mi-a mai ramas?Doar sa dovedesc in apel ca batrana a refuzat intretinerea?E cam greu,caci pe fond,primul meu avocat n-a insistat sa dovedesc acest lucru cu martorii adusi de mine.Mai pot sa-i rechem in apel?Dar primul act in care am dat cei 20 mil.lei in 2001 nu mai are nici o valoare?Cum pot sa ma folosesc si de el?Legat de uzucapiune ma refeream la cea de 10 ani nu de 30,caci desi batrana a plecat in 2011 la fratele ei tot aici in dat,eu locuiesc in continuare in casa batranei,zic eu,in baza unui just titlu(actul in care am dat 20 mil),posesia a fost de buna credinta,neintrerupta,tulburata abia acum in 2014,sub nume de propietar in baza celui de-al doilea act,autentificat,pe care l-am inscris in cartea funciara sub numele meu.Va multumesc!

Legat de actul de vanzare cumparare cu incheiere de data certa din 04.01.2001,in care am achitat intreg pretul vanzarii,20 mil.lei,inteleg ca mi s-a prescris dreptul de a cere banii,dar dreptul unei actiuni in constatare referitor la faptul ca din 2001 si pana acum stapanesc imobilul,in baza acestui act,nu este oare imprescribtibil?Va multumesc si m-ar ajuta mult un raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen limita la uzucapiune ? van_allen78 van_allen78 Buna seara! Va rog sa mi spuneti daca as putea sa invoc uzucapiunea scurta (10-20 ani) la un teren intravilan cumparat acum 22 de ani sau din cauza ca s a ... (vezi toată discuția)
Avem o casa la care nu avem titlu teodor74 teodor74 bunica are o casa pentru care nu are titlu de proprietate,Mama are titlu de proprietate in care scrie teren si constructii Bunica nu a știut ca trebue ... (vezi toată discuția)
Buna seara! cumparare teren chitanta de mana ViorelCiobanu ViorelCiobanu in anul 2006 am cumparat un teren intravilan cu chitanta de mana de la o persoana care si el la randul lui in anii \'80 cumparase terenul tot cu chitanta de ... (vezi toată discuția)