avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere

Cate zile libere se acorda in cazul decesului unui cumnat?
As mai dori sa stiu daca zilele libere acordate sunt platite sau nu.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:04, 17 Martie 2014
Nu exista o prevedere generala in acest sens. Depinde de prevederile din CCM, daca exista, sau de cele din regulamentul intern al angajatorului.
Codul muncii prevede ca se pot acorda astfel de zile libere platite, dar concret acest lucru trebuie stabilit in CCM sau regulamentul intern: numarui de zile acordat si pentru ce fel de eveniment, precum si daca se platesc sau nu.

Codul muncii:
ART. 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege - mai ales pentru sectorul bugetar - , prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern in cadrul sectorului privat.

Dea semenea, in baza principiului libertatii de vointa contractuale, asa ceva se poate negocia direct si cu angajatorul.

In general, aceste zile libere sunt platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare zile libere platite pt evenimente familiale deosebite carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Numarul de zile acordate pt. evenimente familiale deosebite - se regasea in CCM la nivel national; acum el nu mai exista. Este stipulat in ... (vezi toată discuția)
Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere ... Herbert Amagdalinei Herbert Amagdalinei Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere cand cineva se căsătorește... pot sa imi iau liber acele 5 zile exact la data căsătoriei ... (vezi toată discuția)
Numar zile concediu casatorie Cristina120 Cristina120 Buna ziua, Eu si partenerul urmeaza sa ne cununam. Incercand sa programam zilele de dupa, am constatat ca eu am dreptul la 5, in timp ce el are dreptul doar ... (vezi toată discuția)