avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Onorariu de succes
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Onorariu de succes

Buna ziua, in urma cu doi ani am fost implicata intr-un accident rutier in urma caruia a existat o victima, vina fiind a mea in totalitate. Pentru ca nu am avut posibilitati financiare s-a ajuns la proces (la aproape un an de la accident), in urma caruia s-au cerut doar daune morale in valoare de 50 000 eur, mentionandu-se ca nu se cer alte despagubiri de la mine si nu exista alte pretentii, deoarece am platit aproape in totalitate spitalizarea si cheltuielile ulterioare. Victima a primit suma ceruta, la aproximativ 8 luni de la data exprimarii hotararii definitive, respectiv in luna octombrie. La inceputul lunii martie am fost chemata la un proces de mediere pentru a nu fi data in judecata de catre victima, solicitandu-se ca eu sa platesc onorariul de succes al avocatului, in valoare de aproximativ 20000 eur, ca dovada fiindu-mi prezentata o factura emisa de catre avocat precum si un extras de cont din luna octombrie prin care avocatul a virat in contul victimei suma de aproximativ 30000 eur, retinand diferenta (banii de la firma de asigurari au fost virati catre avocat si nu catre victima). Va rog frumos sa imi spuneti daca pot fi chemata in instanta pentru recuperarea onorariului de succes in primul rand si pentru aceasta suma, care este enorma si pe care oricum daca o aveam le-o ofeream inainte de proces pentru a se evita aceasta situatiePe langa aceasta procesul a fost "curat" ca sa spun asa, mi-am recunoscut vina din start, nu au fost necesare activitati atat de costisitoare din partea avocatului.
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
RoxanaZ2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: RoxanaZ2012 , utilizator 13:47, 24 Martie 2014
Eu zic ca puteti scapa de plata onorariului de succes a avocatului.
Aveti dreptul de a va angaja avocat pentru a va apara.
De asemenea, nu consider indicat sa achitati onorariu de succes deoarece nu este problema dvs.
multumesc frumos pentru raspuns
Daca sentinta ramasa definitiva nu include cei 20.000 de eur ca si cheltuieli de judecata, nu aveti de ce sa ii platiti. Instanta de obicei recunoaste cheltuielile efectuate in timpul si in scopul procesului, plus un onorariu de avocat justificat proportional cu complexitatea cauzei la tarifele pietei, platit de regula inainte de pronuntarea hotararii. Ce poate face victima este sa deschida cale separata de actiune pentru acea suma si sa o justifice cu documente datate in timpul procesului, alte documente nu prea se accepta.
Nu sunt avocat, vorbesc din experienta :), nu am fost atent ca facturile emise de avocat nu au fost depuse de acesta la dosar, si dupa ce am castigat procesul m-am trezit ca norariul nu era inclus in hotarare desi a fost cerut, am deschis cale de atac separata dupa ce hotararea a ramas definitva si nu s-a mai acceptat plata facturii de catre parat. Totusi, am ramas prieteni avand in vedere ca m-a ajutat sa recuperez o suma frumoasa de bani la care nu mai aveam sperante :).
Daca daunele morale nu au fost acceptate de instanta, onorariul de succes cu atat va avea sanse si mai putine.
Vorbiti cel mai bine cu un avocat.
multumesc frumos pentru raspuns; incerc sa aflu cat mai multe pareri, pentru ca se pare ca s-au hotarat sa mearga in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto in urma unui accident auto,victimei i s-a eliberat un certificat medico-legal cu 70-75 de zile de ingrijiri medicale.instanta,in urma judecarii pe fond,i-a ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de judecata ,pe cale separata ili1 ili1 Buna ziua, In anul 2013 am fost data in judecata ,m-i s-a cerut o suma de bani.O prietena m-i a recomandat un avocat ,din Cluj-Napoca .M-i s-a parut un om de ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)