avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament , donatie sau nimic ?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament , donatie sau nimic ?!

Buna seara ! Eu si fostul sot suntem coproprietari pe un ap. de 3 cam. Amandoi detinem cote egale (eu 50 % ,el 50 %). Partaj nu am facut , ne-am inteles noi amiabil . Acum el este recasatorit si abia am reusit sa il conving ,ca partea lui din ap . trebuie sa ii ramana in siguranta , doar fiicei noastre. Acum intrebarea mea ,este ,daca el trebuie sa ii faca act pe procentul lui, fiicei noastre si daca este da , care este cel mai sigur act . Am tot auzit ca actuala ar avea ceva sanse ( asta a si urmarit , sa se cunune cu ea legal .....femeie la 50 de ani care are si vreo 2 copii )la casa noastra si preventiv trebuie sa facem ceva , daca s-a tinut de capul lui pana casnicia mi-a distrus acum asta are dreptul si la casa noastra ?!#-o Pe actul casei , chiar daca suntem divortati , proprietari suntem noi doi .
Ar trebui sa faceti partajul, sa va ramana dvs si sa se mentioneze in act ca a primit sulta si ca nu mai are pretentii legate de acest imobil.
Sau cota lui ( daca ziceti ca e determinata, daca nu, veti imparti cotele inainte de vanzare) sa o vanda fiicei dvs si eventual sa stipulati in act ca banii provin de la dvs. vanzarea poate fi ataca ca donatie deghizata, ori fata nu cred ca poate dovedi ca avea bani proprii. Asta va e util, sa puteti dovedi in caz ca va fi nevoie plata pretului.
Multumesc pentru raspuns gi-jane2 , dar noi nu vrem sa vindem nimic , de aceea nu am facut nici partajul in instanta , pentru ca amandoi dorim ca dupa decesul nostru apartamentul sa ii ramana unicei noastre fiice . Din partea mea nu sunt si nu vor fi niciodata probleme , pentru ca eu nu ma voi mai recasatori niciodata , problemele vin din partea lui ,pentru ca doamna l-a cam pus sa ii dovedeasca iubirea la ofiterul starii civile . Din cate am inteles si am citit si eu pe aici , daca el ar deceda inaintea dansei ,susccesiunea dupa el ,chiar daca casa este pe numele nostru ,la amandoi , ar trebui facuta de fiica noastra si de dansa si atunci ma intreb daca dansa ar mai sustine ca si acum ca nu are nevoie de parte din casa noastra ?!:-/ Eu am reusit sa ii explic lui toate acestea , cum munceste acum pentru ea si familia ei si toti trag pe el si pe banii lui si de fiica noastra habar nu mai are ,si am reusit sa il conving ca macar partea lui din casa noastra sa ii ramana fetei noastre.Nu vreau sa il fortez , sa creada ca vreau sa ii suprim dreptul la casa noastra ,de aceea i-am spus ca o sa fiu oarecum linistita ca macar sa ii faca un act acum fetei ,dar sa ii ramana fetei noastre dupa decesul lui. Va rog inca o data sa ma ajutati cu ceva raspunsuri . Este necesar sa ii faca fetei noastre ? Daca el ar deceda (doamne fereste ) fata noastra ar trebui sa umble dupa matroana actuala ,pentru a imparti dreptul lui taica-sau , din casa noastra unde cucuveaua nu a miscat un pai?:hammer: CE ACT SA II FACA EL FETEI NOASTRE , ACUM IN TIMPUL VIETII , CARE SA II RAMANA SIGUR PARTEA LUI DIN CASA , CAND EL NU VA MAI FI , NUMAI FIICEI NOASTRE ? De atacat cred ca nu s-ar pune problema , pentru ca daca eu as mai trai atunci as ataca-o eu cu o oala cu ceva , in cap , pentru cata suferinta ne-a produs stricandu-mi familia dupa aproape 20 de ani de casnicie ! Oare se terminasera barbatii necasatoriti ?!Legea ar trebui sa apere familiile care se destrama din pricina aceasta si nu sa le dea dreptul cocotelor actuale la munca si efortul altor femei si la dreptul copiilor ce cresc fara tata din pricina lor . Sunt indignata ! O seara frumoasa ! Multumesc anticipat , pentru raspunsuri !
Doamna, trebuie sa va asigurati ca actul pe care il veti intocmi e atat de solid incat chiar daca madam l-ar ataca, sa nu aiba sanse, nu sa va bazati ca nu il va ataca sau ca va crapa ea inaintea lui ( ceea ce v-ar scuti de griji).
Cati ani are copilul dvs ? Aveti sa nu o cota determinata din ap? Ziceti ca nu ati facut partajul, dar v-ati inteles amiabil. De unde stiti cat aveti fiecare din ap, aveti un alt act ?
Cel mai sigur ar fi ca partea lui s-o vanda fiicei. Si donatia ar putea fi atacata daca ii incalca rezerva succesorala a sotiei si nu stim ce bunuri vor avea impreuna pana la data decesului lui, iar daca va face testament, pe langa faptul ca poate face cate unul pe zi gandindu-se si razgandindu-se, la fel poate fi atacat de sotei daca ii incalca rezerva.
Cred ca daca s-a facut pe cale amiabila ati putea sa-l convingeti sa va ,,vanda,, dumneavoastra partea care de altfel va trebui evaluata, si sa-i dati banii care ar fi ca o sulta. Si acum intervine partea frumoasa din punctul meu de vedere.,,:O Amiabil,,=D> puteti sa-i sugerati ca dupa ce faceti actul de vanzare cu un pret modic, dumnealui sa considere ca i-ati platit deja.:P.
Cota parte din dreptul de proprietate, ideala, abastracta, matematica, poate fi instrainata fara acordul vreunuia dintre coindivizari.

Instrainarea poate fi facuta cu titlu gratuit (contractul de vanzare-cumparare prespune plata unui pret, real sincer si serios , pentru a nu fi calificata ca fiind donatie deghizata ).

Nimeni nu este tinut a ramane in indiviziune, copartasii putand hotarari cand vor sista aceasta stare, prin buna intelegere, in fata notarului public, sau, cand exista disensiuni, in fata instantei de judecata.

Prin urmare, cota-parte din dreptul de proprietate poate fi transmisa fiicei dumneavoastra, prin contract de vanzare-cumparare.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Act ce nu poate fi atacat in justitie (donatie sau vanzare cumparare imobil) elizabetana elizabetana Sunt o bunica care vreau sa las o casa, singurei mele nepoate. Sotul meu a decedat acum 4 ani. Eu am o singura fiica, care este casatorita cu un barbat in ... (vezi toată discuția)
Vanzare simulata pentru a scoate bunul de la masa succesorala marius29_86@yahoo.com marius29_86@yahoo.com Eu am doua fiice si doresc sa ii dau casa uneia dintre ele. In cazul in care ii vand casa (fictiv, pentru ca n-are bani sa-mi dea), cealalta fiica poate sa ... (vezi toată discuția)