avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil obligat sa intretina parintele
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil obligat sa intretina parintele

Ma confrunt cu urmatoarea situatie.
Parintele, a divortat de mama naturala a copilului cand acesta avea varsta de 11 ani. Parintele s-a recasatorit si a dus o viata pe picior mare fara macar sa-l intereseze de acel copil. In urma decesului persoanei cu care a fost recasatorit, parintele a continuat sa duca o viata lipsita de griji, traind din vanzarea bunurilor pe care le-a mostenit de la sotia decedata. La batranete, avand in vedere ca pensia de 700 lei de care dispunea nu ii era suficienta pentru a tine ritmul cu viata pe care era obisnuit sa o duca, si-a vandut si ultima proprietate, respectiv casa, mutanduse la ,,iubita” cu 40 de ani mai tanara. Binenteles banii s-au consumat rapid iar el s-a trezit in strada cu o pensie de 700 de lei cu care nu se poate intretine. (In tot acest timp copilul a incercat sa i-a legatura cu parintele, insa s-a izbit de ignoranta totala. Acum intreb, in atare situatie, avand in vedere faptul ca pe parinte nu l-a interesat viata copilului si a preferat sa cheltuie pana la ultimul ban pe distractii, fara a lasa nimic de pe urma lui, poate fi obligat copilul sa intretina acest specimen numit ,,tata”?
Precizez ca parintele intentioneaza sa deschida o actiune in acest sens, impotriva singurului copil. Reiterez ca tatal a renuntat sa-si mai vada copilul de cand acesta a implinit varsta de 11 ani, iar acum, dupa mai bine de 40 de ani, intentioneaza sa oblige copilul la intretinerea parintelui.
Cunosc prevederile art. 513, art. 516, art. 517, art. 519 si art. 521 din Noul cod civil, insa nu sunt lamurit care sunt situatiile in care parintele are dreptul la intretinere

Nu cred ca o persoana peste 18 ani este obligata sa intretina alta persoana adulta pentru asmenea prsoane exista azil batrani etc
Art. 526
1) Nu poate pretinde intretinere acela care s-a facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.
(2) Acela care se afla in stare de nevoie din culpa sa poate cere numai intretinerea de stricta necesitate.

Ori pt intretinerea de stricta necesitate are pensia.

daca va fi actionat in judecata va trebui sa se apere, sa ceara respingerea cererii.

Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
gi-jane2, moderator
[editat citat- apasati pe raspunde, nu pe citeaza, multumesc]
Din cate am inteles pensia nu-i ajunge fiindca nu mai are locuinta si nici nu se mai poate deplasa, necesita ingrijire la pat. Acum se afla internat intr-un spital iar cei de acolo au amenintat ca vor obliga la intretinerea acestuia daca nu il ridica pe semnatura din spital. In aceasta situatie, cei de la asistenta sociala din cadrul spitalului unde este internat, nu ar trebuii sa faca demersurile pentru a il muta intr-un camin social unde sa primeasca asistenta? Banuiesc ca ii sunt necesari cei 700 lei pensie la care se adauga subventia de la stat. Astept raspunsuri, multumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Nu stiu ce sa zic.. legal nu are cine ce sa-i faca fiului, moral... fiecare stie ce a trait si cum, aici e dificil de zis ce ar trebui si cum sa faca.
Pana sa fie in spital, unde a stat ?

A stat la iubita lui mai tanara cu 40 de ani. Aia i-a mancat banii din vanzarea casei si l-a dat afara. Apoi din cate am inteles s-a dus la spital singur, cei de la spital au decis sa il interneze iar in timp ce era internat a paralizat, pe partea dreapta. Acum nu se mai poate intretine singur iar cei de la spital ameninta cu obligatia de a il intretine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere Norynor Norynor Am un baiat in varsta de 27 de ani dintr-o alta casatorie. Din cate am inteles si-a scos diverse certificate cum ca ar fi bolnav psihic spre a putea obtine o ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara marius1234 marius1234 Buna ziua, din casatoria cu fosta sotie a rezultat un copil.Am fost obligat la pensie alimetara in cuantum de 25 % din venit.Recent ea s-a maritat din ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere pentru student major. subzistă obligația de plată după căsătoria lui? Sile Chiriac Sile Chiriac Am un băiat de 24 de ani căruia îi plătesc pensie alimentara.Este student,dar de doi ani s-a căsătorit și are un copil.Legea mă mai obligă să-i ... (vezi toată discuția)