avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare unilaterala a \\"felului muncii\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare unilaterala a "felului muncii"

In cazul in care angajatorul vrea sa treaca un inginer pe post de electrician, o poate face fara acordul salariatului?

Care sunt sansele de castig in instanta?

Angajatorul va motiva ca a schimbat structura organizatorica iar postul de inginer al respectivului salariat a fost desfiintat.

In cadrul societatii vor mai ramane totusi persoane angajate pe postul de inginer in domeniul respectiv

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:34, 20 Martie 2014
1. Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege, si anume:
- detasare
- delegare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.

Prin urmare. modificarea unitarea a felului muncii este posibila numai in cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

In cazul in care angajatorul decide unilateral modificarea felului muncii , salariatul poate promova o actiune in instanta pentru a solicita anularea deciziei , in termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei .
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia are locul de munca sau domiciliul reclamantul. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Multumesc de raspuns @freeelis

Daca totusi angajatorul merge mai departe si schimba unilateral "felul muncii" care sunt sansele in instanta? Exista sansa ca instanta sa dea castig de cauza angajatorului?

Ce trebuie sa faca salariatul pe durata procesului? Trebuie sa se prezinte la noul loc de munca, chiar daca nu este de acord cu el si nu are cunostinte si capacitate de a-si desfasura activitatea corespunzator acolo?
Nimeni nu va poate spune excat care sunt sansele intr-un eventual litigiu.
In opinia mea, daca angajatorul decide asa ceva fara a avea o baza legala , atunci aveti sanse mai mari decat acesta sa castigati litigiul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea locului de munca fara acordul angajatului opreas opreas Cum trebuie sa procedez daca societatea la care sunt angajat imi schimba locul de munca fara acordul meu (vezi toată discuția)
Schimbare functie ellaene ellaene Buna ziua, va scriu in legatura cu problema sotului meu, care este angajat al unei banci, acesta fiind selectat prin concurs pe un post unde este incadrat cu ... (vezi toată discuția)
Modificare functie fara acord stoicamir stoicamir Buna ziua, este posibila modificare functiei fara semnare act aditional? Am fost anuntata in urma cu 3 luni ca am primit postul , am preluat \\"neoficial\\" ... (vezi toată discuția)