avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj ? De unde iau adeverinta ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj ? De unde iau adeverinta ?

Buna ziua ,
Situatia mea este in felul urmator .Am fost angajata la Unicc in sistemul bancar cu acte contract pe perioada determinata , am intrat in concediu de maternitate si la intoarcere m-i s-a desfiintat postul .Angajatorul mi-a oferit altceva in loc si am acceptata sa plec chiar si din localitate in Bucuresti pe perioada determinata de 1 an .Intre timp eu am ramas insarcinata , angajatorul mi-a mai prelungit inca odata contractul de munca si contractul meu a expirat in perioada cand ma aflam in concediu de maternitate .Mi-au trimis contractul de munca acasa , decizia ca ne-am despartit de comun acord si au terminat cu mine .I-mi caut job insa nu prea reusesc sa gasesc ceva .Intrebarea mea este dupa ce expira perioada de concediu de maternitate pot beneficia de somaj ? Si cine ma poate ajuta cu adeverinta de salariata sau cum se face ? Nu am beneficiat de asa ceva si nu stiu cum este .Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 22 Martie 2014
Pentru a putea sti exact daca puteti beneficia de somaj, ar trebui sa ne spuneti :
- data incetarii c.i.m.
- articolul in baza caruia a incetat raportul de munca.

Adeverinta de vechime si adeverinta de somaj le luati de la fosti dvs angajatori.
1. - Daca ati avut contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata acesta inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (chiar daca atunci erati in concediu de maternitate).
- Incetarea CIM cu acest articol din Codului muncii va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

2. - Dvs. spuneti ca v-a trimis acasa decizia de incetare a CIM de comun acord, adica cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii).
- Incetarea CIM cu acest articol nu va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Uitati-va pe decizie si spuneti cu ce articol din Codul muncii a incetat CIM si va spun cum sa procedati in continuare.

3. Precizati si data incetarii CIM si data prezumata a nasterii copilului.
DA ,
-am verificat nota de lichidare si motivul intocmirii notei este : incetare activitate conf art.56(i) din codul muncii incepand cu data de 01.11.2012
-copilul s-a nascut in data de 11.08.2012
In acest caz, nu mai aveti cum sa mai beneficiati de somaj.

Termenul maxim de inregistrare la AJOFM era de 12 luni de la data incetarii c.i.m., chiar daca ati intrat in CCC.

Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirare contract de munca gravida ramona18121984 ramona18121984 Buna ziua.sunt insarcinata in 34 saptamani si urmeaza sa nasc pe 14 noiembrie.Sunt angajata cu contract pe perioada determinata si imi expira pe 1 noiembrie,cu ... (vezi toată discuția)
Ce pot face pentru a beneficia de indemnizatie concediu crestere copil silvam silvam Buna ziua!!Sunt insarcinata in 22 saptamani, iar contractul de munca este pe perioada determinata, iar astazi m-au anuntat ca nu mai au de gand sa imi ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj adrianparin adrianparin V rog sa-mi spun-ti daca am dreptul la somaj in situatia in care am avut contract pe perioada determinata un an respectiv de la 15.11.2012-15.12.2013, unde ... (vezi toată discuția)