avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajament de plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajament de plata

Buna ziua! La noul meu loc de munca am avut nevoie de decizia de terminare a contracului de la ultimul loc de munca , asa ca m-am dus la fostul meu sef, i-am explicat, si mi-a zis ca imi da aceasta decizie doar daca semnez un angajament de plata , ca in timpul lucrat la el , am adus pagube firmei , si sa platesc 1000 de ron, fiind stresat si presat de timp , am semnat acel angajament de plata, intelegandu-ma cu el sa platesc in mai multe rate, iar el la prima rata mi-a trecut achitat pe copia lui de angajament , da nu trebuia sa imi dea o chitanta? cum pot justifica ca nu mai trebuie sa platesc prima rata? si daca ma sustrag de la plata celorlalte rate ce mi se poate intampla ? Aceea decizie nu trebuia sa mio dea benevol , fara acest angajament de plata? Mentionez ca in perioada in care am lucrat la el nu am incasat niciun salar, am avut un contract pe 3 luni, cu jumatate de norma , dar lucram si cate 10 ore pe zii , iar dupa terminarea contractului , nu am semnat nici o prelungire, si am continuat sa mai lucrez inca o luna si ceva, fara sa mi se ofere un contract sau ceva de genu . Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 19 Martie 2014
Nu trebuia sa semnati acel angajament de plata. Trebuia doar sa faceti o cerere in scris prin care ii solicitati angajatorului sa va eliberez un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m.
Daca refuza eliberarea acesteia, atunci puteati sa sesizati ITM-ul.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Multumes pentru raspuns, dar daca ma sustrag de la plata acestui angajament ce mi se poate intampla? Ce masuri as mai putea lua?
Doar sa va actioneze in instanta pentru a-si recupera acea suma de bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de fidelitate de dat inapoi iuliastefania2010 iuliastefania2010 Buna ziua, In anul 2009, mai exact pe data de 1.09.2009 am semnat un angajament de spor de fidelitate prin care ma oblig sa nu plec de la firma in termen ... (vezi toată discuția)
Incheierea perioadei de proba fara notificare scrisa boitor boitor Buna ziua. O firma a incheiat perioada de proba fara notificare scrisa catre angajat si fara ca acesta sa primeascadecizia de incheiere a contracului. ... (vezi toată discuția)
Intarzierea nejustificata a salariilor gabitza73 gabitza73 Sotul meu s-a angajat in urma cu doua luni la o firma de paza. Conform contractului de munca plata salariului se efectueaza in ziua de 15 a lunii. Luna ... (vezi toată discuția)