avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Gravida, micsorare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Gravida, micsorare salariu

buna ziua, lucrez intr-o firma cu 4 actionari. sunt gravida. administratorul firmei se poarta foarte urat cu mine si cred ca intentioneaza sa-mi micsoreze salariul. are el acest drept fara o AGA semnata de toti actionarii?
multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:06, 21 Martie 2014
1. Daca este actionar majorita, nu va fi nicio problema sa obtina o astfel de hotarare. Insa si in acest mod, nu are cum s-o puna in aplicare fara a avea acordul dvs.

Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
....
e) salariul;
....

Asadar, , regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală numai în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege. În toate cazurile în care este posibilă modificarea unilaterală a contractului de muncă, aceasta este temporară.

2. Daca se va decide diminuarea salariului, atunci aveti la dispozitie un termen de 45 de zile pentru a contesta in instanta decizia in cauza. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare si se depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati sau aveti locul de munca.
De asemenea, puteti apela la medierea acestui conflict..
Maya_Rebecca a scris:

intrebarea mea era daca fara AGA semnata de toti cei 4 actionari se poate face vreo miscare in CIM? sau actele aditionale?


In general, contractele de munca nu se semneaza de catre asociatii societatii, ci de catre administrator (i).
Adica administratorii sunt cei care decid continutul contracteler de munca in numele unitatii, NU asociatii.
Prin urmare, nu ar trebui sa conteze daca exista sau nu hotarare AGA cu semnatura tuturor asociatilor, ci daca administratorul semneaza un act aditional / contrat in numele societatii.

Acestea sunt regulile pe care le-am intalnit in toate cazurile practice din experienta mea de 10 ani. In actele societatii pot fi prevazute alte reguli, pe care eu nu am de unde sa le stiu.

Prin urmare, asociata de care vorbiti poate decide singura sa va propuna micsorarea salariului daca este administrator.

Atentie: cum au scris colegii dinainte, salriul nu vi se poate modifica daca nu sunteti de acord

Si sa nu uitati sa notificati starea de graviditate in scris, cu dovada medicala!

Succes si sanatate!
mutumesc mult. am depus de saptamana trecuta cererea/instiintarea si adeverintza medicala. de atunci a inceput circul!
@ smeagull

Asociatii pot decide politica financiara a societatii , chiar daca nu sunt si administratori. Administratorii sunt cei care pun in executare hotararile AGA.

Conform prevederilor legale din Legea societăţilor comerciale nr.31/1990, administratorii au, printre, obligaţii si faptul ca trebuie să realizeze deciziile fondatorilor firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea contracului de munca la gravide mirelast mirelast Se poate sa imi desfaca contractul de munca cat timp sunt insarcinata in 3 luni, deoarece am fost amenintata cu acest lucru pentru ca sunt in concediu medical ... (vezi toată discuția)
Scadere salariu in timpul sarcinii MirabelaMaria MirabelaMaria Buna seara, stiti daca este posibil ca angajatorul sa decida in mod unilateral (bagandu-mi sub nas un Act aditional la CIM, pe care nu l-am semnat) scaderea ... (vezi toată discuția)
Reducerea salariului datorita rezultatelor financiare slabe dragulina dragulina Buna ziua, Sa zicem ca angajatorul decide reducerea salariilor motivata de rezultatele financiare proaste ale societatii. Cum trebuie sa dovedeasca el ... (vezi toată discuția)