avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedare teren dupa legea nr 1/2000
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedare teren dupa legea nr 1/2000

Mai revin cu aceasta problema in atentia dumneavoastra si multumesc celor care mi-au raspuns,insa stiti cum este,mai bine intrebi de mai multe ori ca sa fii sigur 100%.......Mama mea a formulat cerere de retrocedare a unui teren in suprafata de 4ha,potrivit legii nr 1/2000,cerere care i-a fost avizata favorabil de catre comisiile competente,eliberadu-ise o adeverinta in acest sens de catre primarie in care i se aduce la cunostinta ca urmeaza ca in scurt timp sa fie pusa in posesie.Terenul este al bunicului mamei,iar fratii ei care nu au facut nici-o cerere se ridica cu pretentii de mostenitori.Mentionez ca succesiune si partajul parintilor mamei s-a facut cu mult timp in urma,in viata mai fiind doar mama ei,care de asemenea nici ea nu a formulat vreo cere de retrocedare a terenului,singura fiind mama mea,care figureaza in cerere.Intrebarea mea este:au vreun drept asupra terenului fratii lui mama?va multumesc!
Cel mai recent răspuns: emi60mng , utilizator 12:34, 4 Aprilie 2014
Cred ca nu are importanta cine face cererea de reatribuire a dreptului de proprietate asupra terenului, intrucat, chiar daca sunt mai multi mostenitori, acestia vor fi inscrisi pe acelasi titlu de proprietate.
Art 13 din Legea 18/1991 , republicata ,precizeaza ca :
(1) Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii.
(2) Moştenitorii care nu-şi pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi că au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei.
(3) Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafaţa de teren determinată pe numele tuturor moştenitorilor, urmând ca ei să procedeze potrivit dreptului comun.
dar cei care nu au depus cere de punere in posesie?
sa nu confundam legile, in cazul dvs nu se aplica ....primeste terenul numai cel care a facut cererea...
Subscriu la parerea colegei "avokitten", titlul de proprietate eliberat in baza legilor fondului funciar se emite doar pe numele peroanelor care au formulat cerere. Textul de lege care mentioneaza ca titlul de proprietate de elibereaza pe numele tuturor mostenitorilor trebuie interpretat "tuturor mostenitorilor care au formulat cerere si si-au dovedit aceasta calitate". Aceasta, deoarece legea 18/1991, completata si paramodificata, prevede dreptul mostenitorilor de a formula cerere inauntrul unui termen, nu si obligatia lor de a face acest lucru. Neformularea cererii in baza legilor fondului funciar este considerata ca o neacceptare a mostenirii...

Alte discuții în legătură

Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate atak atak Buna ziua Cum sa procedez? Suntem 3 frati. In urma decesului parintilor nostrii au ramas doua terenuri din care unul cu casa. Succesorii unui frate sustin ca ... (vezi toată discuția)
Inselaciune titlu de proprietate antinea antinea Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema : tatal meu se afla intr-o disputa cu unul dintre frati . Dupa decesul bunicului meu,(in ... (vezi toată discuția)