avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbarea locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbarea locului de munca

Buna seara , cer si eu un sfat . Lucrez la o intreprindere de 8 ani datorita efortului prea mare [multa ridicatura] in luna ianuarie anul acesta am fost operat de iernie . In urma operatiei am primit adeverinta medicala de schimbarea locului de munca, de la 1 martie am inceput lucrul si am prezentat adeverinta medicala . Azi fiind la servici am fost chemat la birou si mi sa spus ca sunt pontat 4 ore si restu sunt in concediu de odihna si ca nu mai am ce cauta in sectie sa i-mi bag lichidare si sa primesc 2 salarii compensatorii sau sa intrerup un an de zile contractul individual fara plata spunindumi-se ca nu au alt post pentru mine fiind bolnav. Eu am solicitat atunci sa-mi desfaca contractul in baza art. 65 sau art. 67 ca sa pot beneficia de somaj ei refuzind spunind ca numai cu art 55 pe cale ameabila .Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a ma ajuta cu informatia corespunzatoare pentru a putea lua o decizie tinind cont ca m-am imbolnavit datorita efortului prea mare la servici si acum am o virsta de 43 de ani am preferat si sa lucrez ca personaj de serviciu la curetenie .Va multumesc pentru timpul acordat si astept un raspuns cat se poate de repede pentru a putea lua o decizie . Cu mult respect.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:44, 21 Martie 2014
1. Angajatorul nu are nicio obligatie legala de a va inceta raportul de munca in baza unui articol care va da dreptul sa beneficiati de somaj.

2. Potrivit art.48 C.mun.., angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, se întemeiază de regulă pe starea sănătăţii salariatului, care de exemplu, este pensionat pentru invaliditate de gradul III sau care nu mai poate presta munca pe care o avea datorită unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi femeile gravide, cele care au născut recent sau cele care alăptează şi al căror loc de muncă prezintă riscuri.
Modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, durează întreaga perioadă în care salariatul se află în situaţia care impune măsura de protecţie. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 89)

4. de asemenea, se poate recurge la dispoziţiile art. 61 lit. c din Codul muncii care se referă la situaţia în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat. Într-o astfel de situaţie, în afara posibilităţii de a modifica temporar locul şi felul muncii, angajatorul mai poate recurge la soluţia concedierii, în baza art. 61 lit. c) din Codul muncii, cu obligaţia însă de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante.

Buna ziua , si in aceasta situatie angajarorul i-mi poate desfacea contractul de munca sau trebuie sa-mi ofere alt loc de munca corespunzator . Va multumesc
Angajatorul poate decide aplicarea unuia din cele doua articole invocate de mine , art.48 sau art.61 lit.c C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva sgheorghe sgheorghe am lucrat ca tamplar univerasl la o firma privata din data de 20 03 2003 in n luna octombrie 2013 am fost diagnostigat cu henie de disc am fost operat si am ... (vezi toată discuția)
Munca in conformitate cu starea de sanatate a salariatului wazz wazz Buna ziua Un salariat persoana cu handicap ce lucreaza in sectorul bugetar de 15 ani pe aceeasi fisa a postului neschimbata de 15 ani doreste din cauza ... (vezi toată discuția)
Modificare contract individual ContSters48919 ContSters48919 O informare asupra modificarii starii de sanatate a angajatului respectiv un infarct miocardic si o internare la spitalul de psihiatrie face obligatorie ... (vezi toată discuția)