1. Angajatorul nu are nicio obligatie legala de a va inceta raportul de munca in baza unui articol care va da dreptul sa beneficiati de somaj.
2. Potrivit art.48 C.mun.., angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
Modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, se întemeiază de regulă pe starea sănătăţii salariatului, care de exemplu, este pensionat pentru invaliditate de gradul III sau care nu mai poate presta munca pe care o avea datorită unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi femeile gravide, cele care au născut recent sau cele care alăptează şi al căror loc de muncă prezintă riscuri.
Modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, durează întreaga perioadă în care salariatul se află în situaţia care impune măsura de protecţie. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 89)
4. de asemenea, se poate recurge la dispoziţiile art. 61 lit. c din Codul muncii care se referă la situaţia în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat. Într-o astfel de situaţie, în afara posibilităţii de a modifica temporar locul şi felul muncii, angajatorul mai poate recurge la soluţia concedierii, în baza art. 61 lit. c) din Codul muncii, cu obligaţia însă de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante.