avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

am lucrat ca tamplar univerasl la o firma privata din data de 20 03 2003 in n luna octombrie 2013 am fost diagnostigat cu henie de disc am fost operat si am fost in concediu medical pina luna iunie 2014 cind am reinceput serviciul cu toate ca am dus adeverinta de la dr neurochirurg nu a fost luata in seama am fost pus sa ridic si sa fortez spatele ceea ce dr nu imi da voie. dupa ce am lucrat 2 zile au reinceput durerile de spate si am cerut angajatorului sa imi gaseasca ceva ce pot sa lucrez sau sa fiu lasat in somaj

am cerut jumatate din concediul de odihna dupa care am fost la ITM pt a face sesizare dar de a 2 zi am fost instintat ca mi sa facut referat disciplinar
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 16 Iulie 2014
In situatia dvs sunt posibile urmatoarele :
1. Art.48 C.mun.prevede ca, angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

In doctrina s-a aratat ca, modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, se întemeiază de regulă pe starea sănătăţii salariatului, care de exemplu, nu mai poate presta munca pe carea o avea datorită unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi personale al căror loc de muncă prezintă riscuri. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 89).

2. Art.61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
...

Concedierea salariatului pentru motivul stipulat de art. 61 lit. c) din Codul muncii nu este obligatorie pentru angajator. Concedierea este obligatorie numai dacă organele de expertiză medicală constată că menţinerea salariatului este contraindicată întrucât i-ar afecta sănătatea.

3. Referat disciplinar pentru ce ? Ati savarsit vreo abatere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea locului de munca teodor popic teodor popic Buna seara , cer si eu un sfat . Lucrez la o intreprindere de 8 ani datorita efortului prea mare [multa ridicatura] in luna ianuarie anul acesta am fost ... (vezi toată discuția)
Obligatii angajator gabrielion gabrielion Buna ziua!Am bronsita astmatica si alergii cu angioedem facial.Lucrez in mediu toxic cu acetona industriala,perclor,gaz avionabil,uleiuri industriale,in ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim americanux americanux Buna ziua, In cazul in care in timpul petrecut la munca dezvolti o anumita patologie si nu mai poti presta in postul respectiv, institutia te poate concedia ... (vezi toată discuția)