avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actiuni in instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actiuni in instanta

Daca se poate sa ma ajutati cu ceva lamuriri pentru urmatoarele situatii, va multumesc anticipat:
1. presedintele si cenzorul si-au dat demisia. Trebuie facute ceva demersuri de inregistrare a demisiilor la Judecatorie? A trecut ceva timp de la demisii, si nu s-a oferit nimeni sa preia sarcinile si sa fie ales.

2. O fosta casiera si-a insusit din banii platiti de locatari, si-a recunoscut datoria in fata notarului si si-a luat un angajament de plata la furnizorul de apa ca va plati in rate (in caz contrar se oprea apa). Nu si-a respectat decat partial angajamentul, a platit f putin, acum furnizorul inchide iar apa.
Imi puteti da niste informatii despre baza legala in care putem sa o actionam in instanta pe respectiva doamna? Aveti cumva un model pentru o astfel de actiune?
Din cate ni s-a mai spus, in acest caz trebuie platita taxa de timbru, care la peste 20000 de lei (200 milioane lei vechi), cat a recunoscut dansa, am inteles ca este vrea 700 de lei.
Banii aceia ar fi trebuit sa fie platiti la furnizor, deci au creat in continuare penalizari f mari, care trebuie recuperate tot de la aceeasi persoana. Nefiind vorba de plata ei la intretinere, nu cred ca este scutita actiunea de taxa de timbru, asa e?

3. Daca nu este ales inca un nou presedinte, se va putea depune actiune legal in instanta? Eu cred ca nu, dar as vrea si opinia dvs.

si 4. Are cineva un model de actiune in instanta pentru proprietarii care au restante la plata?

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:53, 23 Martie 2014
1-Nu este necesar instiintarea judecatoriei despre succesiunea persoanelor in functiile de reprezentare ale asociatiei de proprietari
2-In astfel de cazuri era necesar ca presedintele de asociatie /comitetul executiv sa dispuna raport al cenzorului/comisiei de cenzori asupra activitatii casierului
Daca se constata incalcarea normelor in vigoare,a obligatiilor contractual asumate,se impunea sesizarea oficiala a autoritatilor competnte=politie sau parchet
3-Din membri comitetului executiv se poate alege provizoriu persoana care sa preia responsabilitatea de presedinte de asociatie,pe perioada de 90 de zile dupa care se convoaca adunare generala pentru alegere alt presedinte de asociatie
4-Gasiti model actiune in instanta la Documente utile,model pe care il personalizati
Multumesc.
Referitor la punctul 2, daca avem recunoasterea la notar a sumei de la fosta casiera, nu putem intenta direct proces in civil pentru a obtine o hotarare in baza careia sa recuperam suma?
Da,se poate
Atentie la termenul de prescriptie !
Sa incercam pe rand...
1. Daca presedintele si cenzorul si-au dat demisia, ceilalti membri ai comitetului sa convoace adunarea generala. In primul trimestru al fiecarui an este obligatorie adunarea generala. Asa ca e numai bine ca pana la sfarsitul lunii martie sa faceti o adunare generala in care discutati problemele asociatiei, alegeti membrii comitetului, presedintele si cenzorul sau comisia de cenzori.
Demisii nu se inregistreaza nicaieri in afara asociatiei. La fel si alegerea altui presedinte, cenzor, membri..., nu se inregistreaza decat la asociatie.

2. Conform legii 230/2007 asociatiile de proprietari sunt scutite de taxa de timbru dar nefiind vorba de un restantier la cheltuielile de intretinere, instanta ar putea solicita plata taxei. Oricum, castigand procesul, asociatia va solicita in instanta si cheltuielile de judecata.
Dar, atentie, eu cred ca este mai corect sa-i faceti plangere penala, la politie pentru sustragerea banilor din gestiune si nu sa va judecati cu ea in civil.

3. Da, actiunea in instanta se poate depune si fara a avea un presedinte. Actiunea poate fi formulata si sustinuta de un reprezentat al asociatiei care poate fi in primul rand presedintele dar si vicepresedintele sau un avocat angajat de comitetul executiv (vicepresedinte). Dar sigur ca trebuie sa va alegeti un presedinte cat mai repede penttru ca vor mai fi intrebari, termene, solicitari de acte, explicatiii din partea instantei ori a celor ce instrumenteaza plangerea penala.

4. Imi pare rau dar de cand a intrat in vigoare Noul cod civil, am avut doar doua procese deschise inainte de intrarea in vigoare a NCC si acestea s-au instrumentat conform vechiului cod civil. Inca nu am introdus nici o cerere in instanta acum cu NCC. Cand va fi nevoie sigur ca va trebui sa caut un model de cerere.
Dar, repet, in situatia dumneavoastra eu as face, in primul rand, plangere penala si nu proces civil.

Multumesc mult @Adriantot!

Oamenii vor sa poata recupera cat mai repede banii pe care ii datoreaza, pentru a rezolva problemele cu furnizorul de apa (acei bani sunt ramasi ca datorie la furnizor).
Nu vor neaparat sa i se faca dosar penal persoanei care a furat.
Crezi ca in penal procesul ar merge mai usor sau mai repede?
In afara ca nu s-ar plati taxe de timbru ca in civil, ce ne-ar mai avantaja daca se merge pe penal?

Alte discuții în legătură

Incetarea cim in timpul concediului medical bratitu bratitu pentru ca de peste 6-7 ani la asociatia noastra de propr. nu s-a tinut nici-o adunare generala si pt.ca existau suspiciuni privind corecta gestionare a banilor ... (vezi toată discuția)
Demisie pandatao pandatao Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)
Datorii furnizor de agent termic cu sistarea furnizarii utilitatii s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. Buna ziua! Am tot incercat sa gasesc un raspuns prin forum, si, desi sunt sigura ca subiectul nu este nici nou, nici unic, nu am gasit, asa ca o sa incerc sa ... (vezi toată discuția)