Daca se poate sa ma ajutati cu ceva lamuriri pentru urmatoarele situatii, va multumesc anticipat:
1. presedintele si cenzorul si-au dat demisia. Trebuie facute ceva demersuri de inregistrare a demisiilor la Judecatorie? A trecut ceva timp de la demisii, si nu s-a oferit nimeni sa preia sarcinile si sa fie ales.
2. O fosta casiera si-a insusit din banii platiti de locatari, si-a recunoscut datoria in fata notarului si si-a luat un angajament de plata la furnizorul de apa ca va plati in rate (in caz contrar se oprea apa). Nu si-a respectat decat partial angajamentul, a platit f putin, acum furnizorul inchide iar apa.
Imi puteti da niste informatii despre baza legala in care putem sa o actionam in instanta pe respectiva doamna? Aveti cumva un model pentru o astfel de actiune?
Din cate ni s-a mai spus, in acest caz trebuie platita taxa de timbru, care la peste 20000 de lei (200 milioane lei vechi), cat a recunoscut dansa, am inteles ca este vrea 700 de lei.
Banii aceia ar fi trebuit sa fie platiti la furnizor, deci au creat in continuare penalizari f mari, care trebuie recuperate tot de la aceeasi persoana. Nefiind vorba de plata ei la intretinere, nu cred ca este scutita actiunea de taxa de timbru, asa e?
3. Daca nu este ales inca un nou presedinte, se va putea depune actiune legal in instanta? Eu cred ca nu, dar as vrea si opinia dvs.
si 4. Are cineva un model de actiune in instanta pentru proprietarii care au restante la plata?
Pai eu cred ca penal se finalizeaza cu condamnare, puscarie... Acum vreo 10 ani un administrator luase cam 100 mil lei vechi din gestiune nefiind controlat de nimeni vreo 10 luni. Abia cand se pregateau de adunarea generala, cei din comisia de cenzori au trecut la o verificare a gestiunii si si-au pus mainile in cap. Era si vina lor ca nu au verificat. Acum vedeau nergu pe alb din documente ca lipseau banii iar administratorul nu dadea nici o explicatie. Atunci au facut o plangere la politie reclamand furtul, insusirea banilor sau delapidare... ceva de genul acesta. A fost chemat administratorul la politie, audiat si a recunoscut ca a luat banii ca a avut nevoie, ca...
Cei care au anchetat au discutat cu presedintele si cu cenzorul. Administratorul a achitat imediat banii la asociatie, iar asociatia si-a retras plangerea ca si cum nu ar fi fost. Altfel, se pare ca daca nu-si retrageau plangerea urma judecata si se lasa cu condamnare.
Eu cred ca asta e diferenta ca prin plangerea penala, sub amenintarea condamnarii, omul va plati imediat, pe cand in procesul civil instanta poate sa-l oblige la plata sumei, asociatia sa apeleze la executor...
Dar poate ne explica mai bine un jurist ce stie din experienta care este diferenta si cum este mai sigur, rapid si avantajos pentru asociatie.
Demisie
pandatao
Buna ziua!
Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)