avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt in perioada de proba, pot pleca fara preaviz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt in perioada de proba, pot pleca fara preaviz?

vreau sa plec imediat de la locul de munca, se poate sa nu stau nici o zi?
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 22 Martie 2014
va dati demisia, cu acordul partilor si plecati.
In Codul muncii avem:



Art. 31. [perioada de proba]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.



Deci, conform art. 31 alin. (3), faceti o notificare scrisa, fara alte explicatii, ca de a doua zi nu mai mergeti la munca, preferabil cu un numar de inregistrare de la secretariat si asta e tot.
Nu exista demisie cu acordul partilor.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.(art.31 alin.3 C.mun.

Asadar, . incetarea contractului de muncă pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă se realizează prin simpla notificare, care are rolul doar de a înştiinţa cealaltă parte cu privire la intenţia de încetare a c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie contract perioada nedeterminata eu12 eu12 Buna ziua, Pot sa imi dau \"demisia la zi\" daca inca nu am incheiat cele 90 de de proba care sunt date pt un contract pe per nedeterm? Exista vreo situatia ... (vezi toată discuția)
Incetare contract in perioada de proba simona ch simona ch In cazul in care un contract de munca inceteaza in perioada de proba in baza unei notificari din partea angajatorului, este obligatoriu sa fie emisa decizie de ... (vezi toată discuția)
Demisie edward71 edward71 Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate ... (vezi toată discuția)