avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce temei legal sa invoc pentru un apel?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce temei legal sa invoc pentru un apel?

Am fost sesizat de CASJ ca am de platit o suma de bani ,am contestat si s-a decis ca s-a anulat ordinal care ma oblige la plata. dupa cateva luni am fost somat de administratia fiscal cu titlu executoriu pentru plata sumei ce o calculase CASJ.Am contestat in instanta si am cerut anulara titlului executoriu si despagubiri constand in deplasarea mea la domiciliul stabil si la administratia fiscal de domiciliu .Pentru "capatul " de anulare titlului mi se da castig de cauza si anuleaza titlul imi respinge " capatul al doilea " .Doresc sa fac apel si nu stiu ce temei legal sa invoc.
Nu puteti invoca temei legal printr-un apel legat de despagubiri.
Acest lucru il puteti face numai printr-o actiune separata fata de cererea de anulare a actului administrativ, invocand ca temei legal Art.19 Alin.(1) + Art.8 coroborat cu Art.11 din Legea Contenciosului Administrativ 554 / 2004.
Aveti insa grija sa va incadrati in termenul legal in care puteti sa initiati demersuri pentru despagubiri.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 5144 din 19 noiembrie 2010 pronunţată în recurs de Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recursul la actiunea in despăgubiri pentru prejudiciul produs printr-un act administrativ nelegal) că, dispoziţiile alin. (1) al art. 19 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 reglementează o situaţie de excepţie de la regula acţiunilor ”de plina jurisdicţie” prevăzute de art. 8. coroborat cu art. 11 din lege, instituind posibilitatea introducerii acţiunii în despăgubiri printr-o acţiune separată, ulterioară cererii principale de anulare a actului administrativ fiscal. În acest sens, instanţa a apreciat că acţiunile introduse ulterior, în baza art. 19, trebuie să fie în mod real motivate pe o situaţie obiectivă, iar reclamantul trebuie să probeze momentul la care a luat cunoştinţă de întinderea pagubei şi să respecte termenul de prescripţie de un an calculat de la data când a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei. Instanţele trebuie să ţină seama de împrejurarea că recurentul a mai solicitat anterior despăgubiri, odată cu introducerea cererii în anularea actului administrativ fiscal, cunoscând astfel de la această dată întinderea pagubei în sensul art. 19 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ.
Mihail_POPA a scris:

Nu puteti invoca temei legal printr-un apel legat de despagubiri.
Acest lucru il puteti face numai printr-o actiune separata fata de cererea de anulare a actului administrativ,(...)

1. Nici gând să fie aşa, stimate domn! Despăgubirile se pot solicita şi prin cererea prin care a fost solicitată anularea actului. Acest aspect rezultă cu extrem de mare claritate chiar din prevederile citate de dvs. precum şi din art. 18, alin. (3) din Legea nr. 554/2004, de exemplu.

Art. 18. (3) - În cazul soluţionării cererii, instanţa va hotărî şi asupra despăgubirilor pentru daunele materiale şi morale cauzate, dacă reclamantul a solicitat acest lucru.

Art. 19. - (1) Când persoana vătămată a cerut anularea actului administrativ, fără a cere în acelaşi timp şi despăgubiri, termenul de prescripţie pentru cererea de despăgubire curge de la data la care acesta a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei.

Pe cale de consecinţă şi întrucât despăgubirile pot fi solicitate şi prin cererea prin care se solicită anularea actului administrativ, se poate declara recurs (nu apel!) dacă instanţa a respins capătul de cerere privitor la acordarea acestora.

2. Nu este vorba despre un litigiu de contencios administrativ, deci răspunsul dvs. nu are legătură cu mesajul. În contencios administrativ nu există decât calea de atac a recursului, or domnul care a deschis această discuţie întreabă despre apel. De asemenea, în mesaj domnul menţionează că s-a judecat cu casa de sănătate şi a câştigat, iar mai apoi a primit titlu executoriu de la fisc. Titlul executoriu se emite în procedura de executare silită iar contestarea lui nu se face la tribunal.


@ cosladin

Întâi precizaţi care a fost obiectul acţiunii dvs. (îl găsiţi pe portalul instanţelor sau pe citaţia primită), precum şi la ce instanţă v-aţi judecat. Eu bănuiesc că este vorba despre contestaţie la executare şi despre judecătorie, dar pot greşi.

Mai apoi, precizaţi dacă instanţa a respins sau anulat cel de al doilea capăt de cerere şi care este motivul, precum şi dacă hotărârea v-a fost comunicată. Pe un forum nu vi se pot da chiar motivele de apel - căci temeiul legal depinde de motive -, dar vi se pot da îndrumări şi o direcţie.

Despăgubirile solicitate de dvs. par a fi cheltuieli de judecată. Le-aţi dovedit cu ceva? Potrivit cărui Cod de procedură civilă v-aţi judecat?
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru efort! situatia este urmatoarea: Inca nu am primit sentinta dar am citit-o pe portalul judecatoriei. 2) cererea am formulat-o cu doua capete de acuzare - anularea titlului executoriu avand ca parat administratia fiscala si al doilea capat - despagubiri constand in cheltuielile cu deplasarea si deranjul creeat de gresala CASJ indreptat impotriva administratiei fiscal si impotriva CASJ. In sentinta ,pentru primul capat se admite ca CASJ sa nu fie parte si se anuleaza titlul executoriu si mi se respinge capatul al doilea de acuzare cu drept de apel ,asa scrie in sentinta apel,sentinta fiind data de judecatorie cu termen de contestatie la judecatoria emitenta in 10 zile pt primul capat si 30 pentru al doilea.
Nu aţi răspuns la întrebările mele. M-ar fi interesat în primul rând care este obiectul acţiunii, aşa cum apare el pe portalul instanţelor. Soluţia ar fi trebuit să o postaţi tot de pe portal.

Vă propun să procedaţi aşa: să aşteptaţi să vi se comunice sentinţa. Când veţi şti de ce vi s-a respins cererea, reveniţi aici şi scrieţi motivele. Numai aşa vă pot da o îndrumare.
Am primit sentinta. Actiunea este contestatie la executare si este data de judecatorie ,mi se respinge capatul al doilea peivind pretentiile si se anuleaza titlul executpriu.Motivatia pentru respingerea pretentiilor este faptul ca data documentelor depusa este ulterioara datei depunerii cererii, practic nu inteleg acest lucru .Cum puteam sa datez anterior documentele privind cheltuielile de judecata care la urma urmei sunt si ele pretentii? La apel pot solicita cheltuieli de judecata si pretentii in acelasi timp ,altele decat cele initiale ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie să fac dacă se anulează decizia în contencios? Alabastru2015 Alabastru2015 Bună ziua! Vă rugăm dacă se poate să mă ajutați în următoarea problemă: Am contestat în contencios o decizie de atragere a răspunderii solidare ... (vezi toată discuția)
Competenta tribunalului sau a judecatoriei mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Am contestat actele de executare in Tribunal, pe legea 554/2004 iar în întâmpinare, ANAF a cerut declinarea competentei catre Judecatorie. Îmi ... (vezi toată discuția)
Pronuntare de catre instanta de fond prin incheiere civila cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele Daca instanta de fond (intr-un litigiu de munca) se pronunta prin Incheiere civila, prin care ... (vezi toată discuția)