avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor

In 09.09.2008 fetele mele gemene majore au deschis actiune pentru pensia alimentara in sedinta din 11.11.2008 instanta a ramas in pronuntare si decide ca tatal sa plateasca pensia incepand cu data de 11.11.2008 si nu cu data la care sa deschis actiunea. Hotararea sa primit in aprilie prin posta... perioada de recurs a trecut.
2 Intrebari: Cum este legal revazut de la deschiderea actiunii sau la pronuntare?
Societatea tatalui nu vireaza bani in contul fetelor cerand adeverinta de la facultate desi au primit hotararea si ei prin posta. Este normal? Legea ma poate ajuta cumva? Din punctul meu de vedere este un abuz.
Mentionez ca nu au mai primit pensie de la terminarea liceului din iunie 2008, si asteptam acesti bani sa achitam rata 3 la facultate. Facultatea nu-mi da adeverinta ptr.ca nu am platit ultima rata si sunt 2 taxe caci e vorba de 2 fete gemene iar de la societatea tatalui nu-mi vireaza bani pana nu trimit pe fax adeverintele de la facultate...#-o#-o Eu sunt somera si mai am si rate la banca si cu criza asta mai lipsea....#-o
#-o
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 22:06, 28 Aprilie 2009
E o porcarioara ce le face tatal copiilor sai, dar stie ca e obligat la intretinere pana ce copiii implinesc varsta de 18 ani – pana la varsta de 26 ani daca isi continua studiile (si fac dovada ca "sunt in nevoie). El vrea sa se asigure ca fetele (mai) sunt cu adevarat studente... E urat din partea lui, dar e si... dreptul lui...
Daca cei de la facultate nu au eliberat adeverinta e de presupus ca nu vor viza nici carnetele de student pana ce nu vor fi platite ratele restante.
Obligatia de intretinere a parintilor fatza de copiii deveniti majori inceteaza la terminarea studiilor ori a pregatirii profesionale a acestora, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani. Pentru a beneficia de intretinere copilul trebuie sa dovedeasca faptul ca se afla in continuarea studiilor.

Cat despre faptul ca fetele ar putea obtine anumite facilitati de plata (la facultate) nu o inteleg ca "mila” ci fiind un ajutor pt tinerii care chiar vor sa invete. Cu reduceri de taxe le raman si fetelor bani mai multi, pt altele...

Sfatul primit de la lupalb13 e pertinent, dar fostul sot ar putea cere si in instanta aceeasi dovada: adeverinta.
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
trope_doi, utilizator
Din postare reiese ca nu tatal fetelor cere adeverinta de la facultate, ci angajatorul. Depinde foarte mult de cuprinsul hotararii. Daca in hotarare scrie ca plata pensiei de intretinere se face pentru perioada cat fetele sunt studente, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani, fara a se preciza concret un interval de timp, mie mi se pare perfect normal ca angajatorul sa solicite aceasta adeverinta. In plus, anul calendaristic in curs si anul universitar in curs nu coincid. Este o masura de prtotectie din partea angajatorului pentru a nu retine si vira sume nedatorate (facultatea nu este o forma de invatamant obligatorie, fetele pot renunta oricand la ea).

Spuneti ca actiunea a fost introdusa pe data de 09.09.2008. Instanta nu putea hotari plata pensiei de intretinere incepand cu data de 09.09.2008 deoarece la acea data fetele nu aveau calitatea de student. Anul universitar incepe pe 01 octombrie, iar semnarea contractului de studii se face ori pentru fiecare an universitar in parte, ori pe toata durata studiilor. La semnarea contractului de studii se elibereaza si carnetul de student vizat pentru anul universitar in curs. In sedinta din 11.11.2008 nu ati prezentat instantei o copie dupa contractul de studii? In baza caror documente a hotarat instanta plata pensiei de intretinere pentru fetele majore?

Daca facultatea nu elibereaza adeverinta de student, fara suparare, eu tare inclin sa cred ca fetele nu mai frecventeaza cursurile acelei facultati. Rata 3 la taxa se achita inainte de inceputul sesiunii de vara, facultatile - atat cele de stat cat si cele particulare - stabilind ca termen limita o data din luna mai pana la care se poate achita. Neplata ratei 3 atrage ca sanctiune interzicerea intrarii in sesiune (sau daca studentul este primit totusi in sesiune, nu i se vor trece notele in catalog pana nu va achita taxa), nicidecum eliberarea unei simple adeverinte.
M_ella 2005 eu ma refer la anul universitar in curs la care abia dupa sesiunea din vara vor fi promovati si nepromovati si atunci vedeam pertinenta adeverinta dar ptr. anul in curs ele sunt inscrise si frecventeaza aceste cursuri dar la particular nu ti se elibereaza adeverinta caci nu ai platit rata si asa procedeaza, am lucrat intr-o instituite de acest fel si e un mic santaj sa achiti rata in curs. Eu am bani ptr.una din fete dar nu si ptr.cealalta caci ma calculasem cu pensia. Referitor la aciditatea ''ca tu crezi ca fetele nu mai frecventeaza'' iti raspund direct daca era asa nu mai oboseam si le trimiteam la munca si gata. Am si eu o facultate dar in alt domeniu si atunci ma interesa d p d v legal aceasta situatie. Ce lege sustine ca angajatorul pe care il are tatal si care considera o nedreptate la adresa tatalui cerinta fetelor (nu e vina lor ca au au fost aduse pe lume, adulti au decis adica el si eu desi in 1988 era decretul lui Ceausescu ...). Apoi sa razgandit si si-a alungat familia sa-si aduca amanta si au mai facut 2 copii. Daca are probleme financiare nu e vina fetilor si angajatorul intotdeauna lea bruscat de ce au cerut acesti bani care oricum lunar ajung de o pereche de papuci ( nu de firma) de fiecare. Pe mine ma dereanjeaza rautatea angajatorului.
Cand am postat pe acest site m-am gandit ca exista ceva in legislatie si un avocat mi-ar putea da legea si articolul.
Peste tot avem regulamente si cetateanul simplu este la cheremul lor. Daca o instanta a hotarat si aceasta horarare are la baza acele adeverinte de ce mai trebuie altele si la angajator cumva angajatorul este JUSTITIA sau este mai presus de JUSTITIE, repet anul universitar in curs nu e finalizat deci nu se pune problema ca nu mai sunt studente. Si apropo carnetul e vizat ca asa isi iau abonament pe RATB.
Doamna lili.otro,
Eu nu am facut decat sa exprim un punct de vedere al situatiei privite din exterior, avand la baza elementele prezentate de dv. De ce nu specificati clar ce prevede dispozitivul hotararii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara major antoniu.mihaela antoniu.mihaela buna ziua.fiul meu din prima casatorie caruia ii platesc pensie de intretinere s-a inscris anul trecut la o facultate id .pe baza adeverintei de inscriere a ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere student- finalizare studii ContSters359971 ContSters359971 Buna ziua. As avea o intrebare legata de pensia alimentara: daca termin anul acesta facultatea pana cand mai exact trebuie sa primesc pensie? pana in ziua cand ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere in favoarea copilului major -apel Liliana2015 Liliana2015 Buna ziua. In cazul unui proces la Curtea de Apel ptr pensie de intretinere reclamanta nu a depus nici un inscris precum este studenta si nici contul unde sa i ... (vezi toată discuția)