avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport pentru Serbia?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport pentru Serbia?

Pentru o calatorie in Serbia e nevoie de pasaport ? Poate nu este locul potrivit unde sa pun o astfel de intrebare, dar poate stie cineva...(eventual un site, un link)
Cel mai recent răspuns: iulian1958 , utilizator 11:48, 25 Martie 2014
Nu contest ce spuneti, daca ati cerut viza de ce nu v-ar fi luat banii :) Va spun doar ca nu era nevoie de ea daca nu stateati mai mult de 90 de zile in decurs de o jumatate de an.
Iar in legatura cu soferii, poate au reglementari speciale daca transporta marfa. Aici subiectul este viza pentru calatorie.


Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, începând cu data de 12 iunie 2010, cetăţenii români pot intra în Republica Serbia în baza cărţii de identitate, condiţia fiind ca aceasta să fie valabilă.

Posibilitatea intrării în Republica Serbia doar în baza cărţii de identitate naţională valabilă se va aplica de către autorităţile sârbe pentru toţi cetăţenii UE, precum şi pentru cetăţenii Elveţiei, Norvegiei şi Islandei.

[ link extern ]

E un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe.
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
Ares-3, moderator
Multumesc tuturor pentru informatii. Am folosit link-urile si am ajuns la informatiile care ma interesau. Pentru oricine are treaba in Serbia le reproduc aici:

Condiţii de intrare şi regim de şedere in Serbia

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători in Republica Serbia pentru perioade de şedere de maxim 90 de zile.
Începând cu 12 iunie 2010, cetăţenii români pot călători în Republica Serbia, în baza cărţii de identitate valabile, pentru o perioadă de şedere de maximum 30 de zile. Cetăţenii români minori care nu deţin încă o carte de identitate pot intra în Serbia doar în baza unui paşaport valabil. Cetăţenii românii care călătoresc cu un paşaport valabil, pot rămâne pe teritoriul Serbiei până la 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără viză.
Atenţie! Persoanele care depăşesc această perioadă riscă pedeapsa cu închisoarea între 5 şi 15 zile.
Trebuie să comunicaţi la postul de poliţie locală, prezenţa dumneavoastră în Serbia în maxim 24 ore de la sosirea pe teritoriul acestui stat. Organele de poliţie locale vor elibera un document, pe suport de hârtie (carton), care atestă declararea șederii. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să păstreze şi să aibă acest document, asupra lor, până la întoarcerea în ţară, deoarece, există posibilitatea ca autorităţile vamale să-l solicite la punctul de trecere al frontierei. Lipsa documentului atrage după sine aplicarea unei amenzi sau chiar pedeapsa cu închisoarea, fiind considerată o încălcare a prevederilor legale privind şederea pe teritoriul Serbiei.
În cazul în care sunteţi cazat la un hotel, obligativitatea declarării şederii dumneavoastră revine recepţiei hotelului. Declararea şederii cetăţenilor străini poate fi efectuată şi prin intermediul agenţiilor turistice.
La solicitarea personală şi în baza unei motivaţii şi a dovezilor corespunzătoare, cetăţenilor români li se poate prelungi dreptul de şedere temporară pentru o perioadă mai mare de 3 luni. Conform legislaţiei locale, prelungirea perioadei de rezidenţă trebuie solicitată autorităţilor competente din această ţară (Poliţia pentru străini) cu minimum 30 de zile înainte de expirarea dreptului de rezidenţă, obţinut anterior.
Dreptul de rezidenţă pentru o perioadă mai mare de 90 de zile se poate acorda străinilor care au drept scop, angajarea în muncă, desfăşurarea de afaceri ori activităţi comerciale şi profesionale, studii, specializări, programe de schimburi ştiinţifice, educaţionale, cercetare ştiinţifică, reunificarea familiilor şi alte scopuri legitime, în conformitate cu Legea străinilor şi tratatele internaţionale.
Legea privind regimul străinilor nu prevede explicit pedepse pentru cazurile de nerespectare a regimului intrării şi şederii cetăţenilor străini în Serbia. În practică, se constată însă că, în cazul nerespectării acestui regim, persoanele vinovate sunt arestate şi expulzate într-o perioadă de 5 până la 30 zile de la data arestării.
La intrarea pe teritoriul Serbiei, trebuie să faceţi dovada că deţineţi o sumă minimă de 50 de Euro pe zi.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
iulian1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobindirea cartii de identitate cetatean strain lilianagabriela lilianagabriela Sint casatorita de 1 an cu un cetatean strain( Syria) .Casatoria a avut loc in Cipru, dar am obtinut de la Ambasada Romaniei si certificatul de casatorie ... (vezi toată discuția)
Reintregirea familiei dintre un cetatean roman si o cetateana din bolivia( in bolivia nu este ambasada sau consulat roman) catalin_gegea catalin_gegea Sunt cetatean roman cu rezidenta in bolivia si sunt casatorit cu o cetateana din Bolivia(casatoria legala a avut loc in spania in anul 2008).Avem 2 copii un ... (vezi toată discuția)
Cetatean sarb, permis de sedere in romania DusanDule DusanDule Buna seara ! Sunt cetatean sarb si vreau sa obtin permis de sedere in Romania(sunt casatorit cu o cetateanca romanca ) am toate actele necesare pentru a ... (vezi toată discuția)