avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot vinde un teren daca arendasul incearca sa imi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot vinde un teren daca arendasul incearca sa imi puna piedici?

In primul rand, buna ziua.
Detin un teren de 5 Ha si este dat in arenda . In ultima vreme m-am tot gandit sa il vand, iar inainte de a semna ultima data contractul de prelungire a arendei, l-am intrebat pe arendas, cu martori, daca o sa pot sa vand terenul atunci cand voi dori, chiar daca potentialul contract (repet , eram cu pixul in mana, nu semnasem inca) nu va fi expirat. Raspunsul a fost clar: "nu o sa te opresc eu sa vinzi terenul tau!".
Saptamana trecuta am decis sa il vand, am gasit cumparator , l-am sunat din nou pe arendas pt a fi sigur ca nu s-a schimbat ceva, am primit confirmarea si am pornit in obtinerea documentelor pt a vinde terenul.
In ultimul moment insa, arendasul s-a razgandit si nu mai recunoaste ce a afirmat, ba mai mult, nici nu mai vrea sa discute (desi potentialul cumparator e gata sa preia el contractul acela, cat mai dureaza, doar sa putem face vanzarea).
Ce pot face ?
Iertati-ma daca par tamp, dar sunt inca socat.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: zensunnit , utilizator 02:35, 25 Februarie 2017
zensunnit a scris:

Este absolut incredibil cata incompetenta musteste in Romanica noastra.
Daca pe acest site si in viata reala eram sfatuit CORECT, de catre oameni competenti(am cerut parerea a inca 2 avocati), acum eram cu banii in mana si arendasul putea sa spumege in voie. ORICE ANTECONTRACT incheiat inainte de intrarea in vigoare a Legii noi (11 aprilie 2014), facea ca noua lege sa nu poata fi aplicata.
Nu pot sa nu va spun ca ati fost infiorator de nepregatiti.



Iar eu vă pot răspunde doar că sunteţi înfiorător de plin de dumneavoastră. ªi de lipsit de un minimum de modestie.

Aţi postat acest subiect la data de 25 martie 2014, dată la care Legea nr.17/2014 era deja în vigoare.

Este adevărat, legea nu se aplică antecontractelor încheiate înainte de intrarea în vigoare a legii. Numai că, dacă aţi fi citit cu şi mai multă atenţie textul articolului respectiv, aţi fi observat că, pentru a nu intra sub incidenţa legii, antecontractul trebuie să îndeplinească nu doar condiţia de a fi încheiat anterior, ci şi pe aceea de a fi încheiat în formă autentică:

Art. 20
(1) Prevederile prezentei legi nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune care au fost autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a acesteia.


Or, la data la care aţi postat întrebarea (25 martie 2014) nu mai aveaţi posibilitatea de a autentifica un antecontract la o dată anterioară intrării în vigoare a legii (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 178 din 12 martie 2014) decît dacă aţi fi găsit un notar dispus să-şi rişte cariera şi libertatea pentru un astfel de act.

Îmi pare rău, sincer, de clienţii celor doi avocaţi pe care i-aţi consultat, după cum îmi pare rău şi de ei. Poate nu au auzit de malpraxis. Poate clienţii lor nu au auzit şi nu ştiu ce înseamnă răspunderea avocatului. Încă nu e tîrziu.

Nu aştept scuze şi nici nu sunt dispus să le accept.
Buna seara.
Probleme.
1.Arendasul trebuia sa-si respecte toate obligatiile din contractul de arenda.Numai in cazul acesta , putea avea pretentii la a respecta si dvs.legea.
2.Notificarea arendasului actual despre faptul ca dvs.intentionati sa vindeti terenul , avand in vedere ca acesta beneficia de drept de preemtiune, trebuia sa se faca IN SCRIS, cu scrisoare recomandata, care era mult mai puternica dpdv juridic decat o simpla discutie cu el, chiar daca aveati martori .
3.Arendasul nu va poate interzice vanzarea pamantului dvs.In cel mai rau caz, daca nu se respecta treaba cu notificarea acestuia, acesta va poate cere rezilierea contractului incheiat cu noul arendas, dar cu conditia ca acesta sa se si ofere sa achite un pret cel putin la fel ca al noului arendas.
Cu stima,
Marius Bote .
Dle Marius Bote , va multumesc .
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2014
zensunnit, utilizator
Buna ziua! Ceva asemanator...privind aceasta Lege noua le pun piedici si parintilor mei!
Va rog sa-mi acceptati detalierea cat mai scurta posibil ca sa intelegeti despre ce este vorba.Am o mare rugaminte la Dvs si anume : sora mamei mele (matusa mea) care locuieste (locuia) in Ialomita a decedat in februarie anul acesta si pt ca nu avea alti mostenitori casa si terenul i-au ramas mamei mele.Matusa mea (decedata) mai avea pe camp un teren de 2 Ha,pamant care pe timpul cat a trait la lasat in arenda sa cultive pe el.Mama mea vrea sa-l vanda asociatiei,dar cei cu asociatia nu vor sa-l cumpere pt ca cica a iesit acum de curand o Lege care interzice vinderea pamantului chiar daca este personal la asociatii sau altor persoane,ci doar locuitorilor din acea comuna daca se iveste vreunul sa-l vrea. Intrebarea mea este: ce ne facem cu asa o lege care nu permite vinderea pamantului personal decat in comuna,localnicilor?daca vrea asociatia sa-l cumpere,cum se procedeaza?ce este de facut in aceasta situatie daca nimeni nu vrea sa cumpere pamantul de acolo pt ca fiecare om are si numai are nevoie plus ca multi localnici sunt batrani si nu le mai foloseste la nimic alt pamant. Totul se blocheaza aici...notarul mi-a anuntat parintii ca nu pot sa-l vanda ei personal la cine vor ci doar Primaria...Este aberant pt ca este suprafata de pamant personala,omul trebuie sa fie lasat liber sa-si vanda bunul cui vrea.Va rog f mult sa ne ajutati cu un sfat pt ca nu avem unde sa intrebam! Mii de multumiri!
Probabil va referiti la Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării - cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, in vigoare din 11.04.2014, conform careia vanzarea terenurilor agricole situate in extravilan nu se poate face in lipsa adeverintei eliberata de Primaria in raza teritoriala a careia se afla terenul, din care sa rezulte ca nici o persoana din categoria preemtorilor nu sunt interesati de cumpararea terenului.
Potrivit Art. 4. - (1) din Lege,
Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale.


In concluzie, terenul poate fi vandut oricui doreste sa-l cumpere, insa, inainte trebuie intrebati preemtorii (coproprietarii, arendasii, vecinii, statul roman). Procedura dureaza minim 30 de zile.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren manolachesilviu manolachesilviu Buna ziua Vreau sa vand 1hectar teren arabil pe care sunt propietar dar este inca in contract de arenda. Arendasul spune ca nu pot sa il instrainez pana la ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan agricol.vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . arendatorul ... fstver fstver Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul si-a facut uz de dreptul de preemptiune si a acceptat pretul cerut. Dupa obtinerea tuturor ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren ivanvintilica ivanvintilica Suntem trei frati mostenitori cu certificate de mostenitor asupra unei suprafete de teren arabil in suprafata de 5ha. Nu avem cadastru si intabulare pe acest ... (vezi toată discuția)