Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice clar care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac cu carnetele de munca ale salariatilor, care sunt la sediul firmei, ce sa scriu in ele (se predau cumva la ITMB?); se poate intra in somaj tehnic cu suspendarea partiala a activitatii (conducerea dorind sa intram in somaj tehnic pe bucati, pe rand)?...mai exact ce ar trebui sa fac, ce acte sa intocmesc?
Va multumesc mult de tot, si astept un raspuns cat mai repede daca se poate!!!
grace_r: Dupa cum ai citat mai sus din vestita OUG:
(4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat.
Avand in vedere ca salariatul are cim suspendat din initiativa angajatorului, si in codul muncii este prevazuta la art. 49 Codul Muncii:
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
Or, salariatul, in calitate de asigurat, are dreptul la plata concediului medical. De unde rezulta ca angajatorul este obligat sa inceteze suspendarea din initiativa lui si sa lase suspendarea de drept sa isi produca efectele.
Multumesc pakos, da, pare in regula aceasta explicatie.
dar parca totusi nu sunt eu convinsa si asat pentru ca probabil nu mai stiu ce principiu stabileste ca o actiune (suspendarea) de drept este prioritara alteia care intervine din alte motive.
ma mai gandesc ca exista situtia unui contrct pe perioada determinata care expira de drept la data prevazuta, situtie in care daca avem un concediu medical suprapus, totusi se considera ca incetarea contractului de drept este cea care actioneza si nu suspendarea de drept prin medical.
daca sunt prea pisaloaga cu lucrurile astea :sorry: poti sa-mi spui sa ma mai opresc, chiar inteleg :)
Ca orice contract bilateral, cu executare succesiva, intuitu personae, si acesta poate inceta prin vointa ambelor parti, a uneia dintre ele sau prin efectul legii( incetarea de drept). Acest ultim tip de incetare se produce independent de vointa partilor, intrucat nu mai sunt indeplinite anumite conditii pentru ca acel contract sa subziste( moartea uneia din parti - contract intuitu personae, nulitatea absoluta a contractului, imposibilitatea unei parti de a mai continua contractul, pierderea capacitatii de exercitiu, etc). Exceptia este doar in cazul contractului pe durata determinata, cand vointa ambelor parti poate interveni in sensul incheierii unui nou contract. Acelasi rationament se aplica si in cazul suspendarii de drept a contractului de munca. Suspendarea de drept se produce independent de vointa partilor, fie pentru faptul ca una dintre ele(sau ambele parti - vezi forta majora) este pusa in imposibilitatea temporara de a-si indeplini obligatiile nascute odata cu incheierea contractului, fie prin vointa legii (efectuarea serviciului militar obligatoriu, îndeplinirea unei funcţii de conducere salarizate în sindicat).
In ultima speta, nu cred ca sunt foarte mari probleme, avand in vedere ca salariatul poate beneficia de indemnizatie de somaj cu ziua urmatoare incetarii contractului incheiat pe durata determinata, si ca urmare nu ii sunt lezate drepturile.
Suspendare activitate
CVASI
1. In cazul suspendarii activitatii este de ajuns depunerea unui act aditional la ITM cu suspendarea ctr. de munca a salariatului sau trebuie facuta decizie de ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic
ursuletroz
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in cazul trimiterii in somaj tehnic a unor angajati, este necesar ca in nota explicativa depusa la ITM ... (vezi toată discuția)