avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!

Buna ziua,

Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice clar care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac cu carnetele de munca ale salariatilor, care sunt la sediul firmei, ce sa scriu in ele (se predau cumva la ITMB?); se poate intra in somaj tehnic cu suspendarea partiala a activitatii (conducerea dorind sa intram in somaj tehnic pe bucati, pe rand)?...mai exact ce ar trebui sa fac, ce acte sa intocmesc?

Va multumesc mult de tot, si astept un raspuns cat mai repede daca se poate!!!
Cel mai recent răspuns: Vioreld , utilizator 15:44, 21 Mai 2009
Daca stau sa ma gandesc, potrivit Decretului nr.92/1976, modificările intervenite în executarea contractului de munca, după întocmirea carnetului de munca, se înscriu în acesta în termen de 15 zile de la data producerii lor.
Si totusi, de 10 ani de cand lucrez eu in domeniu, nu am auzit pe nimeni sa treaca de exemplu concediile medicale in acrtile d emunca (in afara de cele pentru incgrijire copil)
Sau suspendarea contractului pentru formare profesionala, cati s-au gandit sa o inregistreze in cartea de munca oare?
Desi e in vigoare decretul 92, incet incet devine putintel caduc odata cu scaderea importantei inregistrarilor in carti de munca...pentru ca asta e realitatea, cel putin cum o vad eu.
raman importante actele, documentele legate de orice modificare a contractelor
.:rolleyes:
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Te pot contrazice din practica pe care am vazut-o la unii inspectori de resurse umane ... ;)
tudorvaleriu a scris:

Mai important decat cum se completeaza in carnetul de munca este cum se fac declaratiile catre CAS, CASS etc., unde se inregistreaza stagiul de cotizare.
Contabilii au de spus ceva aici!

DeclaratiIle pt.CAS , vor fi duble in cazul in care avem somaj tehnic partial.
A11 si A12 pt.somaj tehnic care contine toate persoanele aflate in somaj, modul de completare este acesta:
"Angajatorii care au si personal care beneficiaza de prevederile OUG 28/2009 vor completa pentru acestia o declaratie separata cu urmatoarele caracteristici::

* se completeaza codul unic de inregistrare al angajatorului,
* prima pozitie din codul de la Registrul comertului se inlocuieste cu *
* campul CM se completeaza cu 5
* se completeaza numarul de zile lucratoare in care asiguratii au beneficiat de prevederile OUG 28/2009 in campul NN (in luna martie 2009 numarul maxim de zile de intrerupere temporara a activitatii este 5)
* automat se completeaza campul TVN cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, raportat la numarul de zile lucratoare in care asiguratii au beneficiat de prevederile OUG 28/2009
* contributiile de asigurari sociale si contributiile de asigurǎri pentru accidente de munca si boli profesionale pentru zilele in care asiguratii au beneficiat de prevederile OUG 28/2009 sunt 0."

Si alte declaratii A11 si A12 pt. ceilalti care nu au somaj, completate normal. Cum spuneam mai sus declaratii duble.
La firma unde lucrez avem cativa angajati in somaj tehnic. Initial m-am dus la ITM Bucuresti cu hotararea AGA si decizia colectiva de suspandare, la care era anexat tabelul semnat de luare la cunostiinta de catre angajati . Dar nu a fost bine. A trebuit sa fac decizii individuale de suspendare, cu informare individuala semnata de salariat si hotararea AGA. Le-am refacut si m-am dus iar la ITM( in aceasi zi, la diferenta de vreo 5 ore). Am dat peste o alta inspectoare, care nu vroia sa le primeasca, citez: "eu ce sa fac cu ele? Suspendarea nu se trece in cartea de munca". #-o
Colega dansei, a zis ca se trece si sa le primeasca. Si au inceput discutiile intre doamnele inspectoare. Pasau foile de una la alta de parca erau avioane. Pana la urma le-a vizat o a treia inspectoare.
Deci imaginati-va! Fiecare are ideea lui. Nimeni nu vrea sa-si asume responsabilitatea, iar la un control, al cui cap pica!?
M-am dus la departamentul de consultanta pentru a avea certitudinea platii comisionului ITM. Doamnele de acolo mi-au spus ca nu ofera consultanta si sa fac cum cred eu ca e mai bine.:stunned:
Romania, te iubesc!

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate CVASI CVASI 1. In cazul suspendarii activitatii este de ajuns depunerea unui act aditional la ITM cu suspendarea ctr. de munca a salariatului sau trebuie facuta decizie de ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in cazul trimiterii in somaj tehnic a unor angajati, este necesar ca in nota explicativa depusa la ITM ... (vezi toată discuția)