avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!

Buna ziua,

Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice clar care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac cu carnetele de munca ale salariatilor, care sunt la sediul firmei, ce sa scriu in ele (se predau cumva la ITMB?); se poate intra in somaj tehnic cu suspendarea partiala a activitatii (conducerea dorind sa intram in somaj tehnic pe bucati, pe rand)?...mai exact ce ar trebui sa fac, ce acte sa intocmesc?

Va multumesc mult de tot, si astept un raspuns cat mai repede daca se poate!!!
Cel mai recent răspuns: Vioreld , utilizator 15:44, 21 Mai 2009
tudorvaleriu a scris:

Daca s-ar incsrie toate suspendarile de CIM in carnetul de munca ar fi jale. Concediile medicale, absentele de orice fel, concediile fara plata etc. cate mii de file sa aiba un carnet de munca?

As mai dori sa pun o intrebare, referitor la acest subiect. Avand in vedere ca a aparut Oug 28/2009 privind facilitatile acordate atat angajatilor cat si angajatorului, atunci cand salariatii se afla in somaj tehnic, este obligatoriu sa mergem la ITM cu deciziile individuale de suspendare a CIM, daca acestea nu se completeaza cu suspendarile? Nu se pot completa numai declaratiile de CAS, Somaj, CASS, si totusi sa se beneficieze de aprobarea neplatii contributiilor? Stie cineva, cum se procedeaza, pentru ca atunci cand vine Garda, control de la Inspectia Muncii sau inspectorii ANAF sa nu fim descoperiti? Ar trebui totusi sa existe niste norme. La Administratia Financiara se spune, dar ca si parere personala a doamnei de la Consultanta Contribuabili, ca ar trebui ca toata firma, toti salariatii sa isi intrerupa activitatea... Si atunci cine mai tine evidenta financiara, cine se mai ocupa de comezi, nu se poate sista in totalitate activitatea firmei. Eu cred ca daca vrem sa solicitam aceasta facilitate, vom fi nevoiti, la un eventual viitor control sa platim acele contributii, ca nu stiu cui nu i-a convenit nu stiu ce, dintre aceste trei organisme "binevoitoare"...:stunned: Asa ca mai bine platim... Desi suntem in criza, nu ne permitem si amenzi si penalitati samd...
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009
privind reglementarea unor masuri de protectie sociala

Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 186 din 25 martie 2009
Art. 2. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Deci nu sunt venituri salariale si pentru aceasta perioada de somaj tehnic se face obligatoriu decizie de suspendare a contractelor de munca care va fi inregistrata la ITM si trecuta in carnetele de munca ( chiar daca salariatii aflati in somaj tehnic raman in continuare asigurati)
Deja a aparut si programul de declaratii nominale la Pensii in care se trece separat aceasta perioada, si din cate mi s-a spus o sa se modifice si Programul DECLSOM la Somaj.

Deci este o problema reala si care apare atat de des in ultima perioada incat trebuie sa respectam toti pasii necesari.
Stiti cumva, indemnizatia de somaj tehnic, constituie baza de calcul pentru calcularea concediilor medicale?
Teoretic...nu ar trebui pt.ca nu se calculeaza CCI ...atunci?? Probabil salariul minim constituie baza de calcul?!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
andad, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Dar exista un model de decizie de suspendare?
Astfel de decizie se face individual sau colectiv?
S-o luam un pic de la capat, deoarece eu una am ametit la propriu de cate variante aud si pana la urma habar nu am pe care s-o urmez (de multe ori incompleta). Ce am retinut si eu de la mai multe persoane:
1. se intocmeste o Decizie coletiva de incetare temporara a activitatii (cu anexa cu toti salariatii afectati) care sa curpinda: motivele, legislatia, perioada de suspendare, faptul ca salariatii beneficiaza de 75% din salariul de baza, si ca pe perioada suspendarii CIM-ului, ei se afla la dispozitia angajatorului, semnata de catre conducere si reprezentantul salariatilor (daca nu exista sindicat). Aceasta se face in dublu exemplar si se vizeaza la ITM.
2. se mai face si o Informare catre ITM, in care sa se precizeze aceasta hotarare luata, care sa cuprinda: motivele de suspendare, perioada si salariatii(probabil tot cu anexa).
3. aici nu sunt sigura (dar asa mi-a confirmat o persoana) ca s-ar inregistra aceasta suspendare in CM conf. art. 52 lit. d si eventual art.53 (1) iar la salariu s-ar trece 75% din salariul avut. de ex. daca un salariat are salariul de baza 1000 lei, i se va trece pe aceasta perioada 750 lei.
Este corect ce am scris sau nu, ca deja timpul ma preseaza ffff tare, deoarece la mine se va aplica cu 01.05.09:(
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate CVASI CVASI 1. In cazul suspendarii activitatii este de ajuns depunerea unui act aditional la ITM cu suspendarea ctr. de munca a salariatului sau trebuie facuta decizie de ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in cazul trimiterii in somaj tehnic a unor angajati, este necesar ca in nota explicativa depusa la ITM ... (vezi toată discuția)