avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!

Buna ziua,

Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice clar care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac cu carnetele de munca ale salariatilor, care sunt la sediul firmei, ce sa scriu in ele (se predau cumva la ITMB?); se poate intra in somaj tehnic cu suspendarea partiala a activitatii (conducerea dorind sa intram in somaj tehnic pe bucati, pe rand)?...mai exact ce ar trebui sa fac, ce acte sa intocmesc?

Va multumesc mult de tot, si astept un raspuns cat mai repede daca se poate!!!
Cel mai recent răspuns: Vioreld , utilizator 15:44, 21 Mai 2009
Nu inteleg de ce mai faceti informarea catre ITM din moment ce le duceti Decizia de Intrerupere temporara a activitatii pe care scrieti obligatoriu in mare motivele intreruperii. Aceasta Decizie va fi inregistrata si este de ajuns, dupa parerea mea. Eu asa am facut si a fost corect dupa cum mi-a spus Inspectorul nostru.

In carnetele de munca se inregistreaza suspendarea conform art 52 lit"d" dar la salariu si functie se bareaza, eu asa am facut dupa ce am intrebat inspectorul de la ITM. Deci Indemnizatia de 75% nu este un venit salarial, nu se trece in CM si de altfel si legea spune ca angajatii raman asigurati raportandu se la salariul minim pe economie , deci 600 ron. de aceea nu este corect sa treci in CM salariul de 75% din tarifar.
Cand se termina perioada de intrerupere a activitatii si salariatii revin la munca, se face o decizie de revenire si de incetare a suspendarii anterioare, la fel se inregistreaza la ITM si in Carnetele de munca.
Eu am intrebat mai multi Inspectori de la ITM Bucuresti si la precizarile lor am respectat pasii acestia.
In carnetele de munca se inregistreaza suspendarea conform art 52 lit"d" dar la salariu si functie se bareaza, eu asa am facut dupa ce am intrebat inspectorul de la ITM. Deci Indemnizatia de 75% nu este un venit salarial, nu se trece in CM si de altfel si legea spune ca angajatii raman asigurati raportandu se la salariul minim pe economie , deci 600 ron. de aceea nu este corect sa treci in CM salariul de 75% din tarifar.

Desi nu am inteles de ce ITM solicita sa se inregistreze aceasta suspendare in cartile de munca, varianta de inregistrare spusa de crisadi este singura admisibila, zic eu.
Cred ca este cu totul incorect si chiar ilegal sa scrii in casuta in care treci salariul acea indemnizatie de 75%, pentru ca omului nu i se schimba salariul ci doar forma de remunerare.

Cred ca daca se stabileste de la inceput, in decizia de suspendare, perioda exacta, determinata de intrerupere a activitatii, nu mai este necesara inca o decizie de reluare a activitatii dacat daca aceasta intervine mai repede decat s-a stabilit initial.

Sincer nu am inteles de ce ITM sustine ca trebuie inregistrata aceasta perioad in catile de munca, daca suspendarile de alta natura nu sunt inregistrate.
Toate datele necesare pentru stabilirea stagiilor si a contributiilor se regasesc in declaratiile catre bugetele respective(sau se vor regasi dupa ce se actualizeaza toate declaratiile).
Revin adaugand ca o varianta corecta de inregistrare in cartile de munca (daca se solicita de ITM sa se inregistreze) ar fi atunci sa se faca inca o inregistrare dupa cea de suspendare care sa mentioneze "acordat indemnizatie 75% din salariu de baza" on drpetul careia poate fi trecuta valoarea bruta a indemnizatiei.
Asa se poate acoperi si aceasta cerinta.
grace_r a scris:

Revin adaugand ca o varianta corecta de inregistrare in cartile de munca (daca se solicita de ITM sa se inregistreze) ar fi atunci sa se faca inca o inregistrare dupa cea de suspendare care sa mentioneze "acordat indemnizatie 75% din salariu de baza" on drpetul careia poate fi trecuta valoarea bruta a indemnizatiei.
Asa se poate acoperi si aceasta cerinta.

Insa mai este o nedumerire. Salariul minim pe economie este la ora actuala 600lei. Majoritatea salariatilor au peste 600 de lei salariul de baza. Contributiile se calculeaza la 600 lei/luna, si se retine restul? Sau plata contributiilor este scutita la intregul salariu de baza? Legea este foarte ambigua... Dupa ce regula sa ne luam?
IN primele 3 luni cf oug 28/2009 nu se calculeaza si nu se retine nicio contributie, si nici impozit.
Dar in aceasta perioada salariatul are stagii asimilate la somaj si la pensie, adica se considera asigurat fara a plati contributii, iar asigurarea se considera facuta la sal minim pe economie.

Art. 2
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 � Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Prin sintagma contributii de asigurari sociate se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

(4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat.

(5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Din pacate nu vad ce suma ar trebui luata in calcul in cazul unui ulterior concediu medical, pentru ca la art. 5 nu face referire decat la calculul somajului si a pensiei !!

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate CVASI CVASI 1. In cazul suspendarii activitatii este de ajuns depunerea unui act aditional la ITM cu suspendarea ctr. de munca a salariatului sau trebuie facuta decizie de ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in cazul trimiterii in somaj tehnic a unor angajati, este necesar ca in nota explicativa depusa la ITM ... (vezi toată discuția)