avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare sanatate

Buna ziua.Va rog sa imi spuneti daca sunt asigurata avand in vedere ca am un venit de doar 300 lei din cedarea folosintei bunurilor, daca nu sunt asigurata asi putea fi coasigurat la unul dintre copii? Va multumesc.
Da puteti fi coasigurat al unuia dintre copii, doar daca nu realizati venituri.
Daca realizati venituri, chiar si de 1 leu /luna (si dvs. realizati 300 lei/luna), trebuie sa platiti cass calculat la valoarea salariului minim pe economie (azi, 850 lei), adica 47 lei/luna.
Deci cel mai bine ar fi ca venitul din cedarea folosintei bunului sa il realizeze unul dintre copii, iar dvs. sa nu mai realizati venituri si sa va coasigure la sanatate unul dintre copii.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
ana-cer, moderator
Multumesc pt raspuns, totusi mai am o nelamurire. Acum platesc cass la valoarea celor 300 ron, ce fac in continuare sau sunt asigurata conform declaratiei 650 si chitantei care face dovada plati?
Acum platiti cass la valoarea de 300 pentru ca nu ati declarat ca nu mai aveti niciun venit. Cand se vor imperechea informatiile, veti plati din urma, cu penalizari. Nu stiu clar daca acum, asa cum ati platit dvs. cass-ul sunteti asigurata sau nu. Ar trebui sa faceti niste investigatii (cu atentie, sa nu ii rascoliti). Mai corect spus, asigurata sunteti (prin efectul legii oricum), insa nu stiu daca la nevoie vi se pot deconta servicii sau elibera adeverinte.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
trandafir2, moderator
Am declarat ca asta ii singurul venit oricum anul trecu mi-a venit de plata peste 5000 ron, asta datorita celor ce lucreaza in sistem si nu ne-a pus sa platim ca si acum.
Da, trebuie sa urmariti cu atentie, iar eventualele erori sa le contestati in timp util.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass din venitul pe arenda cata14dc cata14dc Din ce am inteles conform OUG 102/2013 CASS la veniturile din arenda se calculeaza prin aplicarea cotei asupra bazei de calcul, care, lunar, reprezinta ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate silvia_m silvia_m Buna seara, Atat eu cat si sotul meau avem numai venituri din cedarea folosintei bunurilor. Valoarea lunara a acestor venituri nu depaseste salarul minim ... (vezi toată discuția)
Beneficiar consultatii medicale danny20164 danny20164 O persoana care nu mai este angajata,avand venituri doar din cedarea folosintei bunurilor,oprindu-i-se cas 5,5% din venitul realizat,are dreptul de a beneficia ... (vezi toată discuția)