avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere nesolutionata intr-o cauza civila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere nesolutionata intr-o cauza civila

Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, cu titlu executoriu, pe drepturi salariale conform legii 221/2008. Am cerut acordarea restantelor salariale, indexate cu rata inflatiei. In motivare se spune ca actualizarea cu indicile de inflatie este justificata, dar in hotarare nici nu se admite cererea de indexare cu inflatia, nici nu se respinge. OUG 71/2009, esaloneaza plata sumelor restante si spune ca sumele esalonate se vor actualiza cu indicile preturilor de consum. Angajatorul nu a aplicat acest indice, pe motiv ca nu e trecut in HJ.
CE PRIMEAZA? HJ sau OUG?
Pe de alta parte, se poate ca o cerere dintr-o cauza civila, sa ramana nesolutionata? In sensul ca nici nu s-a admis aplicarea indicelui de inflatie, nici nu s-a respins. Trebuie sa initiez un alt proces, sau se poate cumva redeschide cauza?

Va multumesc,
Ilinca Mihaila
Cel mai recent răspuns: Ilinca1958 , utilizator 12:28, 26 Martie 2014
Aveaţi posibilitatea să cereţi lămurirea dispozitivului, situaţia în care ar fi fost admisibile chiar probe noi - a se vedea Decizia ICCJ menţionată mai jos:

[ link extern ]

Puteaţi uza de calea de atac.

În opinia mea (strict personală, luaţi-o ca atare), chiar şi executorul judecătoresc ar putea actualiza sumele datorate, în temeiul legii.
Stimat forumist,

Excelentă speța colegului @themis.

Totuș™i, eu cred căƒ este incidentă procedura prevăƒzutăƒ de art. 281 Cod de procedurăƒ civilăƒ vechi, ori de art. 444 din Noul Cod de procedurăƒ.

Spun acest lucru pentru urmăƒtoarele motive:

- partea a cerut explicit actualizarea,
- instanț›a, în motivare, a arătatƒ căƒ respectiva cerere este justificatăƒ,
- instanț›a, în dispozitiv, a omis să se pronunț›e.

Astfel, în opinia mea ar fi o cerere de completare a hotăƒrârii, nu de lăƒmurire a dispozitivul.

Subliniez acest lucru, deoarece sunt cereri diferite, cu temei juridic diferit, deș™i asemăƒnăƒtor.

Evident, inițiatorul topicului cunoaște mai bine problema, deci vorbim de principiu.

Cu stimă,
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
andreigrigoriu, moderator
Multumesc din suflet pentru raspuns.
Nu am mentionat in mesajul initial ca sentinta in cauza o am din 18 februarie 2010. Este vorba de o sentinta comuna cu toti profesorii dintr-o scoala, si acum cand a trebuit sa luam o prima transa din cei 25% prevazuti de UOG 71/2009, am vazut ca nu s-a aplicat rata inflatiei. Cred ca pentru cerere de completare a hotararii e tarziu, dar in art 443 din Noul Cop de Procedura Civila, nu se specifica termenul in care putem cere lamurirea dispozitivului.
Credeti ca dupa atata timp putem uza de aceasta procedura? Si daca da, ar dura la fel de mult ca un nou proces?

Cu deosebita consideratie,
Ilinca Mihaila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita angajator rosu gheorghe rosu gheorghe In noiembrie 2009 am dat in judecata angajatorul si am cerut in instanta sa mi se recalculeze toate drepturile salariale pe ultimii trei ani (incepand cu nov. ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor deucu consulting deucu consulting am si eu o nelamurire care este actiunea prin care cerem obligarea angajatorului la plata salariilor cand acesta nu le-a platit de 2 ani si penalitati se pot ... (vezi toată discuția)
Partaj voinea75 voinea75 Sunt in actiune de partaj cu fostul sot pt un imobil. Am solicitat un drept de creanta (motivul fiind imbogatirea fara justa cauza) actualizat la valoarea de ... (vezi toată discuția)