Am lucrat in Romania ca angajat pana in februarie 2013, mi-am dat apoi demisia si am plecat la lucru in strainatate, intr-o tara din UE cu care Romania are semnata conventia de evitare a dublei impuneri. Impozitul pe venit il platesc de atunci in noua tara unde lucrez, si-l voi plati atata timp cat voi munci in noua tara.
Nu am facut nicio declaratie la plecarea mea din Romania, la nici o autoritate a statului, iar in noua tara unde lucrez singurul lucru pe care l-am facut a fost sa ma inregistrez la primarie si la fisc.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) Exista in trecut si/sau exista in prezent vreo obligatie legala pentru cazul descris de mine, de a ma declara plecat din tara, ori de a completa vreun formular anume sau de a completa declaratii anuale de venit etc? Daca da, care sunt penalitatile pentru neindeplinirea acelor obligatii?
2) Banii castigati in strainatate pana acum (pentru care s-a platit impozit in noua tara), mai pot fi impozitati in Romania, in ciuda conventiei de evitare a dublei impuneri, doar pentru ca nu am intreprins actiunile legale prevazute la punctul 1)?