Buna ziua ! In urma achizitionarii unui teren , datorita latimii inguste a acestuia am decis sa mai cumpar o fasie de 1 metru( pe lungimea terenului meu) de la vecinul meu pentru a-mi largi putin constructia. Am semnat cu ambii soti(coproprietari) antecontractul de vanzare-cumparare, un act aditional la acest antecontract prin care le cumpar fasia lata de 1 metru si le platesc pe langa pretul acesteia si o suma cu titlu de despagubiri pentru viitorul deranj pe care-l voi provoca.Intre aceste doua acte am semnat o declaratie prin care imi permit sa construiesc pe hotar.Dupa am semnat si contractul de dezmembrare si vanzare-cumparare.Am obtinut autorizatia de construire si m-am apucat de treaba( am si studiul de insorire efectuat si este in regula) . Apoi au inceput sicanarile...ba ca e prea inalta ba ca nu are lumina ba ca ii daram casa.Ideea este ca am luat toate masurile de precautie si totul s-a desfasurat ca la carte. Pe timpul constructiei mi-a permis sa montez un gard de protectie la 1,5 metri de zidul meu pentru a nu il deranja si pentru a-mi monta schela. Insa pe parcurs cerandu-mi bani si refuzand sa -i dau , s-a apucat sa darame gardul acela provizoriu ca este pamantul lui si nu il mai vrea acolo( astfel nu am putut monta schela pentru a-mi izola peretele pentru ca nu a permis accesul pe acea fasie desi am dreptul sa o folosesc cat timp este valabila autorizatia de contruire). Am sesizat politia dar nu s-a intamplat nimic bineinteles. Urmeaza sa depun o cerere de ordonanta presidintiala prin care sa solicit sa -mi permita accesul.Zilele trecute insa am primit o citatie prin care sotia lui care nu locuieste cu el , cere anularea declaratiei notariale prin care imi permit sa contruiesc pe hotar. Notarul mi-a zis la acea data ca este suficienta doar semnatura sotului pentru a da aceasta declaratie drept pentru care a semnat doar sotul . Acum ea sustine ca a refuzat atunci si ca nu a fost de acord ceea ce este total fals deoarece le-am platit si despagubirile si am semnat impreuna si contractul de vanzare-cumparare moment in care i s-a adus la cunostinta si despre acea declaratie. Intrebarea mea este: in ce masura poate avea castig de cauza avand in vedere lipsa semnaturii ei pe acea declaratie?( mentionez ca semnaturile ambilor soti apar in restul actelor). Momentan ma consolez crezand ca intre soti functioneaza prezumtia de mandat tacit reciproc pentru astfel de acte.
Ar trebui stabilit sub aspect juridic ce fel de act este acesta.
Este act de administrare?
As zice ca nu este act de administrare si nici de conservare.
Ce parere aveti?
Petentul a spus Am semnat cu ambii soti(coproprietari) antecontractul de vanzare-cumparare, un act aditional la acest antecontract prin care le cumpar fasia lata de 1 metru si le platesc pe langa pretul acesteia si o suma cu titlu de despagubiri pentru viitorul deranj pe care-l voi provoca.Intre aceste doua acte am semnat o declaratie prin care imi permit sa construiesc pe hotar.Dupa am semnat si contractul de dezmembrare si vanzare-cumparare."
Deci este act de dispozitie, pentru care ambii soti si-au exprimat acordul in scris!
Faptul ca sotia s-a razgandit si nu mai vrea sa se joace si ca isi cere jucariile personale inapoi, nu reprezinta altceva decat o sicanare, cum spune si petentul nostru.
Sotia a semnat impreuna cu sotul toate actele posibile cu exceptia acelei declaratii prin care avem voie sa construim pe hotar. Aceasta a fost semnata doar de sot pentru ca asa am fost indrumat de notar.
In cazul dvs este rea credinta. Aveti autorizatia de constructie conditionata de declaratia proprietarului la notar ca se poate construii pe hotar. Declaratia , dupa cate stiu, nu trebuie semnata de toti proprietarii. A bagat la inaintare pe sotie, pentru a mulge mai mult. Aveti castig de cauza in fata instantei. Faceti sezizare la Primarie ca nu va lasa sa construiti. Cu raspunsul va duceti la avocat sau mediere. Pentru intarziere cereti despagubiri. Iar daca mai aveti doar de pus termosistemul il montati fara schela doar cu alpnistii. problema este sa nu strice peste noapte. Oricum cu asemenea vecini...
Va multumesc pentru opinie! E destul de complicata situatia.Am in calcul varianta cu alpinistii insa trebuie sa torn o fasie de beton pe langa cladire pentru a ma ajuta la scurgere.Deci iarasi e problema! Am citit mai sus ca declaratia notariala prin care isi da acordul ca pot construi pe hotar ar fi un act de dispozitie. Poate fi considerat de dispozitie ?