avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere conf. art. 61a sau pensionare LV ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere conf. art. 61a sau pensionare LV ?

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema :
Un salariat al societatii si-a depus dosarul de pensionare L.V. in luna ianuarie 2014, iar pe data de 13.03.2014 a primit decizia privind acordarea pensiei (a mers pesonal la CJP de unde a ridicat aceasta decizie).
Mentionez ca societatea nu a primit pina astazi(26.03.2014) comunicarea cu privire la emiterea deciziei de pensionare a salariatului.
Problema ar fi alta : acest salariat a solicitat efectuarea a doua zile de concediu, incepind cu aceasta saptamana (are dreptul la 5 zile de CO pentru perioada lucrata) .
Din motive obiective, seful de atelier n-a aprobat efectuarea lor, rugindu-l (subliniez rugindu-l) pe salariat sa se prezinte la serviciu pentru a finaliza o comanda de productie, urmand sa-si ia cele doua zile de CO aferente perioadel lucrate, dupa aceea.
El (salariatul) a zis DA, dar in final a fost BA - adica nu s-a prerentat la serviciu in zilele de 24.03, 25.03 si nici astazi 26.03. Pentru cele trei zile lispa la serviciu a fost pontat ca Nemotivat.
Intrebarea mea este :
daca astazi, miercuri 26.03, primesc comunicarea de la Casa de pensii pentru salariatul mentionat, conf.legii eu trebuie sa-i emit decizia de incetare a CIM. In acest caz ce fac cu acele zile de nemotivat? Procedura de cercetare disciplinara dureaza, iar pe salariat chiar nu-l mai intereseaza modul de incerare a contractului(ca este concediere pe motiv disciplinar sau incerare de drept).
Va multumesc,

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:47, 26 Martie 2014
Zilele nemotivate vor figura in adeverinta de vechime in munca.

Incetarea de drept a c.i.m. trebuia efectuata la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, potrivit art.56 alin.1 lic.c teza I C.mun.

De asemenea, in aceste conditii , puteti sa-i incetati c.i.m. si in baza art.55 lit.b C.mun., daca exista o solicitare din partea salariatului.
Revin cu precizarea - dosarul de pensie a fost depus de catre salariat in luna ianuarie 2014.
Eu, ca angajator am eliberat doar adeverinta de vechime pentru perioada lucrata in cadrul societatii ( mai 2010-pina in prezent). Mie nu mi-au fost aduse adeverintele prin care rezulta vechimea in munca, de grupa 1 si 2 de munca de care abeneficiat si care au fost eliberate de catre socitatile la care a fost angajat anterior. Mentiuni cu privire la grupa 1 si 2 nu erau trecute in carnetul de munca. A solicitat inca adeverinta de vechime de la societatea noastra spre a-si depune dosarul de pensie si in felul acesta sa vada daca are sansa de a se pensiona.

Mentionez ca pina acum Casa de pensii imi transmitea a adresa prin care societatii i se aducea la cunostinta ca a fost emisa decizie de pensionare pentru persoana X incepind cu data de ____, iar incepind cu a doua zi eu procedam la incetarea activitatii conform art.56(1)i din Legea 53/2003.

In speta, pentru salariatul in cauza ati primit decizia de pensionare?
La ora la care va scriu - NU, doar info transmis de salariat.
Singura solutie este sa vorbiti cu salariatul sa faca cerere de incetare a c.i.m..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ii incetez contractul; pensie anticipata denisa2011 denisa2011 am o salariata care vrea sa iasa la pensie anticipata; cu ce art ii incetez contractul? Cei de la casa de Pensii i-au cerut adv de vechime in perioada ian ... (vezi toată discuția)
Pensionare grad 3 roxana69 roxana69 In cazul unui salariat care vrea sa se pensioneze pe caz de boala contractul nu inceteaza de drept ? Este suficient avizul medicului prin care este mentionata ... (vezi toată discuția)
Persoana angajata sistem sanitar la pensie MiC3 MiC3 Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu situatia mamei mele in contextul actual. A implinit varsta legala de pensionare, dosarul de pensie e acceptat, ... (vezi toată discuția)