avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... promisiune de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

promisiune de vanzare-cumparare

Buna ziua,

Un prieten de al meu trece printr-o situatie dificila. La inceputul anului a incheiat o promisiune de vanzare-cumparare ptr. un apartament de 2 cam. , in fata notarului public, iar la data cand urma sa incheie contractul de vanzare-cumparare in forma autentica in cartea funciara era notata o somatie de catre un executor judecatoresc prin care promitentul vanzator era somat la plata unei sume uriase de bani (aproape cat valoarea apartamentului) daca nu ii va scoate casa la vanzare! Ce poate acum face prietenul meu?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 11:20, 28 Aprilie 2009
Tocmai pentru a preintampina astfel de situatii exista cartea funciara. Trebuia notat in cartea funciara si antecontractul prietenului, lucru care banuiesc ca nu a fost facut.
Acum depinde care a fost intelegerea partilor, ce caluze contine acel antecontract si la ce moment s-a notat somatia, inainte sau dupa data antecontractului.
Cred ca are nevoie de avocat, fie pentru a-si recupera banii, fie pentru a incerca sa obtina imobilul desi cred ca sansele sunt minime.Sunt foarte importante detaliile, cine a notat somatia, pentru ce tip de creanta..etc.

succes
av. Ileana Schwarz
In aceasta situatie exista mai multe posibilitati, in functie de prevederile antecontractului si de vointa partilor; daca cumparatorul doreste sa renunta la cumpararea apartamentului se poate prevala de faptul ca bunul este afectat de o sarcina, aspect care nu i-a fost adus la cunostinta (probabil in antecontract vanzatorul declarafaptul ca imobilul nu este grebat de sarcini, ipoteci samd, deci ar putea fi vorba si de o declaratie falsa din partea vanzatorului); in cazul in care a achitat un avans, poate cere restituirea acestuia. Daca doreste in continuare sa achizitioneze apartamentul, se poate intelege cu vanzatorul si cu creditorul creantei pentru a carui datorie s-a inscris in CF somatia de plata ca pretul pe care il va plati pentru cumpararea apartamentului sa fie destinat achitarii fdatoriei fata de acest creditor; astfel, imobilul va fi degrevat de sarcini si persoana respectiva poate deveni proprietar.
Sfatul pe care vi l-a dat colega ILEANA este mai mult decat suficient.

Prietanul d-voatsra trebuia neaparat sa contacteze un avocat daca doreste sa recupereze arvuna data.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare imobil ContSters87348 ContSters87348 buna ziua! va rog sa ma sfatuiti care e cea mai buna cale de urmat la achizitionarea unui apartament, situatia concreta fiind urmatoarea: doresc sa cumpar ... (vezi toată discuția)
Avans apartament prima casa Dinu Lucian Dinu Lucian Buna ziua, Ma numesc Dinu Lucian si in data de 15 Martie 2010 am semnat un antecontract de vanzare - cumparare apartament prin programul Prima Casa, ... (vezi toată discuția)
Notare antecontract de vanzare cumparare versus sechestru asigurator senga senga Ce valoare juridica are un antecontract de vanzare cumparare notat in cartea funciara a bunului imobil daca ulterior s-a notat un sechestru asigurator ... (vezi toată discuția)