Un salariat este condamnat. Angajatorul a aflat din surse neoficiale. As putea sa incetez CIM cu art 56 lit f fara sa am ceva oficial? Daca nu o sa primesc cum ii incetez? Pentru absente nemotivate? Sau sa cer judecatoriei hotararea? Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru incetare. (A fost suspendat CIM - pentru arest si dupa a revenit la munca ca a facut recurs)
Pentru a inceta c.i.m. salariatul trebuie sa fie arestat pentru o perioada mai mare de 30 de zile.
Pentru a suspenda c.i.m. din initiativa angajatorului salariatul trebuie sa aiba facuta o plangere penala sau sa fie trimis in judecata dar numai pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta , sau in conditiile art. 52 alin. (1) lit. (c) indice 1 din codul muncii.
Daca salariatul a fost condamnat cu suspendare printr-o hotatare definitiva, condamnare ce nu are legatura cu angajatorul sau cu fapte penale incompatibile cu functia detinuta, acesta poate sa-si continue activitatea la dumneavoastra.
Daca salariatul este achitat prin hotararea definitiva de raspunderea penala atunci se aplica prevederile art. 52 alin. (2) din codul muncii.
Art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
... f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
...
Prin urmare, acest articol devine incident in toate situatiile.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala. In acest caz, nu este obligatorie concedierea.
Acum astept sa mi transmita judecatoria Bucuresti un document care sa mi spuna ca a fost condamnat? Sau il concediez? Dar daca ma autosesizez si cer eu hotararea pot sa i incetez cu 56 f de indata ce am primit-o?
Nu stiu daca instanta are aceasta obligatie de a comunica si angajatorului hotararea de condamnare.
Puteti face dvs demersurile necesare pentru a obtine aceasta hotarare, urmand ca la comunicarea acesteia sa-i incetati c.i.m. de drept.