avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM

Un salariat este condamnat. Angajatorul a aflat din surse neoficiale. As putea sa incetez CIM cu art 56 lit f fara sa am ceva oficial? Daca nu o sa primesc cum ii incetez? Pentru absente nemotivate? Sau sa cer judecatoriei hotararea? Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru incetare. (A fost suspendat CIM - pentru arest si dupa a revenit la munca ca a facut recurs)
Cel mai recent răspuns: petronel11 , utilizator 14:56, 27 Martie 2014
Nu se poate inceta un c.i.m. in situatia expusa de dvs. fara a avea vreo dovada in acest sens.

Puteti sa solicitati instantei de judecata relatii despre acel litigiu
Pentru a inceta c.i.m. salariatul trebuie sa fie arestat pentru o perioada mai mare de 30 de zile.
Pentru a suspenda c.i.m. din initiativa angajatorului salariatul trebuie sa aiba facuta o plangere penala sau sa fie trimis in judecata dar numai pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta , sau in conditiile art. 52 alin. (1) lit. (c) indice 1 din codul muncii.
Daca salariatul a fost condamnat cu suspendare printr-o hotatare definitiva, condamnare ce nu are legatura cu angajatorul sau cu fapte penale incompatibile cu functia detinuta, acesta poate sa-si continue activitatea la dumneavoastra.
Daca salariatul este achitat prin hotararea definitiva de raspunderea penala atunci se aplica prevederile art. 52 alin. (2) din codul muncii.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
codulmuncii, utilizator
Art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
...

Prin urmare, acest articol devine incident in toate situatiile.

Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala. In acest caz, nu este obligatorie concedierea.
Acum astept sa mi transmita judecatoria Bucuresti un document care sa mi spuna ca a fost condamnat? Sau il concediez? Dar daca ma autosesizez si cer eu hotararea pot sa i incetez cu 56 f de indata ce am primit-o?
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
petronel11, utilizator
Nu stiu daca instanta are aceasta obligatie de a comunica si angajatorului hotararea de condamnare.
Puteti face dvs demersurile necesare pentru a obtine aceasta hotarare, urmand ca la comunicarea acesteia sa-i incetati c.i.m. de drept.

Alte discuții în legătură

Suspendare contract individual de munca din initiativa angajatorului ca urmare a formularii unei plangeri penale ione_scu ione_scu Buna ziua. Avem urmatoarea problema: la data de 27.02.2013 am procedat la suspendarea contractului individual de munca al unui salariat, conform art. 52, ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza cand ai un salariat cercetat penal??? alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu am un salariat care e cercetat penal... am fost anuntati de avocata dansului ca este cercetat si ca este sub arest, eu la randul meu i-am suspendat cim 30 de ... (vezi toată discuția)
Se poate sa inceteze cim-ul suspendat? daniela_circiumaru daniela_circiumaru Buna ziua, Datele problemei sunt urmatoarele: - acum un an un agent de vanzari aduce prejudicii importante firmei noastre (falsificat chitante, semnat ... (vezi toată discuția)