Sub incidenta carei legi intra actiunea de incalcare (sistematica, periodica, organizata) a proprietatii private (respectiv culturi agricole pe teren arabil extravilan) de catre ciobani cu turme de oi (in scop distructiv si egoist)?
Cum se sanctioneaza si prin ce procedeu legal? Ce probe se pot aduce in instanta?
Cine aduce probele ?
Respectivii ciobani considera deja acest lucru ca un "drept" si mai nou, ca un obicei la care nu vor sa renunte prin simplu acord verbal. Va multumesc anticipat pentru lamuriri!
1. Raspunderea delictuala, Art. 1349 din Codul civil.
2. Ii chemati in judecata si cereti instantei sa-i oblige sa va despagubeasca pentru prejudiciul cauzat si sa-i oblige pe viitor sa nu va mai incalce proprietatea.
3. Orice fel de probe admise in general de procedura civila. Martori, inscrisuri (de ex facuri pentru seminte, etc) expertiza (pentru a stabili valoarea prejudiciului), cercetare la fata locului.
4. Reclamantul este obligat sa produca toate probele necesare dovedirii pretentiilor ridicate de el.
Si o observatie finala: târlírea cu oi in timpul iernii si al primaverii este un obicei care are efecte benefice pentru terenul târlít atata timp cat pe acesta nu exista culturi agricole ci livezi sau pasuni. Pe un teren arat si insamantat e un dezastru. Asadar, ciobanii nu pot invoca vreo cutuma locala pentru ca aceasta nu se refera la araturi.
Discuția m-a ajutat pentru a mă îndruma în încercarea de a rezolva problema pe care o am și eu, identică cu cea prezentată în discuție.
Am încercat cu atenționarea verbală (m-am ghidat după principiul de a nu face rău nimănui), dar nu are niciun efect. Doresc totuși să optez pentru răspunderea civilă delictuală.
Pentru a scrie o plângere validă, vă rog tare mult să mă ajutați dacă puteți cu un model de plângere,