Buna ziua Poate reclamantul sa invoce exceptia puterii lucrului judecat intr-o cauza aflata pe rol, avand dovada hotarariilor def.si irev. pronuntate intr-o cauza anterioara care intruneste tripla identitate,de cauza,obiect,partii si ce efect ar avea admiterea exceptiei, asupra cererii din procesul aflat pe rol .Multumesc si o zi buna
Admiterea exceptiei de autoritate de lucru judecat duce la respingerea cererii reclamantului. Paratul poate invoca aceasta exceptie. Ce interes ar avea reclamantul sa invoce aceasta exceptie?
Sau poate paratul a facut cerere reconventionala si fata de aceasta cerere reclamantul invoca exceptia de lucru judecat. In aceasta din urma ipoteza, cererea reconventionala facut de parat poate fi respinsa, pe exceptia invocata de catre reclamant.
Exceptia puterii de lucru judecat este o exceptie de "aparare". Prin urmare, ca reclamantul sa o poata invoca, trebuie sa se apere de "ceva". In caz contrar, daca o invoca pur si simplu, pe calea propriului proces - poate genera insasi respingerea actiunii sale ca deja judecata, cu toate consecintele ce decurg din asta - pierderea taxei de timbru, onorariile achitate, inclusiv cheltuielile de judecata. Succes!
Pe scurt reclamantul trebuia sa fie pus in posesie cu un teren dat in compensare prin hotararile def.si irev.a cauzei anterioare,dar paratul nu a pus in aplicare hotararile si folosind de autoritatea pe care o avea a emis un alta dispozitie invocand imposibilitatea punerii in posesie.Impotriva acestei din urma dispozitie,reclamantul a introdus actiunea de obligare de-a face si a invocat exceptia autoritatii puteri de lucru judecat a hotariilor pronuntate in prima cauza fata de cauza aflata pe rol, bazandu-se pe efectul pozitiv al exceptiei
Art 431 alin 2
FRD
(2) Oricare dintre părţi poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluţionarea acestuia din urmă.
Aceasta este o ... (vezi toată discuția)