Buna ziua, nelamurirea mea este urmatoarea:
Am citit peste tot ca saptamana de lucru, de cele mai multe ori, e compusa din 8/40 ore pe saptamana dar nu am gasit nicaeri unde sa fie definit cand INCEPE saptamana de lucru.
Daca de cele mai multe ori se calculeaza de luni pna vineri cu sambata si duminica liber atunci LUNI e prima zi si e simplu In cazul in care societatea nu are intrerupere in zilele de sambata si duminica si se lucreaza 8-22 de cand incepem sa contabilizam prima zi de lucru ?
Sa va dau un exemplu:
Se poate configura urmatorul program de lucru: 2 zile liber (L-M) urmate de 5 zile lucrate a 8 ore (Mi-J-V-S-D) apoi 5 zile lucrate 8 ore (L-M-Mi-J-V) si 2 zile liber (S-D) ?
Multumesc anticipat.
Reies 10 zile lucrate la rand cu 80 ore.
Daca coroborati textele art.113 alin.1 C.mun. si art.137 C.mun., veti observa ca, saptamana de lucru este, de regula , de luni pana vineri.
Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
Dispoziţiile art. 137 alin. (1) din Codul muncii nu sunt imperative, în sensul că nu este necesar ca cele două zile libere să fie acordate sâmbăta şi duminica, putând fi stabilite şi alte două zile consecutive.
Deci orele se calculeaza de Luni pana Duminica luata ca baza de calcul saptamana calendaristica. ( Nu apare nicodata cuvantul "Luni" in lege ) Credeam ca saptamana de lucru incepe a se calcula efectiv din momentul in care incepi activitatea indiferent de ziua din calendar si in acest caz cele 10 zile consecutive care acumulau 80 de ore mi se pareau ca nu se incadrau in schema 5+2.
Multumesc
O informatie in plus: Conform art.1.din H.G. nr. 871/2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată: "(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 850 lei lunar, pentru un program
complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând
5,059 lei/oră."
Intr-adevar, saptamana de munca este de luni pana vineri . Asa cum reiese din dispozitiile art.137 alin.1 C.mun., zilele de repaus sapatamanl , de regula, sunt zilele de sambata si duminica.