In urma cu 3 ani am contractat un credit ipotecar prin care mi-am achizitionat un apartament in Bucuresti. Pe acest apartament, creditorul bancar a instituit ipoteca de rang I. La acest imprumut sunt singurul debitor.
La acea data mai detineam inca un imobil in Tirgu Mures, situatie care s-a pastrat si acum.
Daca vind imobilul din Tirgu Mures, mai poate acesta face obiectul executarii silite, in caz ca intampin probleme cu creditul pt apartamentul din Bucuresti ? Dupa cat timp de la data transferului de proprietate, banca nu s-ar mai putea indrepta asupra imobilului din Tg Mures, in caz ca nu se acopera datoria din vanzarea la licitatie a apartamentului din Bucuresti ?
Mentionez ca la momentul actual nu sunt restant la imprumutul ipotecar.
Daca vindeti imobilul,exista posibilitatea ca executorul judecatoresc sa constate instrainarea bunului imobil sa aprecieze invocarea fictiva a starii de insolvabilitate si eventual poate dispune la cererea creditorului revocarea contractului de vanzare cumparare imobil
Numai instanta poate dispune, nu si executorul.
Pt a castiga un eventual proces pt revocarea vanzarii, creditorul are de probat ca vanzarea s-a facut in dauna sa, ori nu poate pt ca imobilul a fost inlocuit de un pret si nici nu aveati datorie restanta la creditul ipotecar, ca cel care a cumparat a fost de rea credinta, complice la fraudarea creditorului, ca la data cererii sa aiba o creanta certa, lichida si exigibila. Mai are si un termen in care poate cere revocarea vanzarii.
Art. 1564
Termen de prescripţie
Dacă prin lege nu se prevede altfel, dreptul la acţiune se prescrie în termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia să cunoască prejudiciul ce rezultă din actul atacat.