avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Corectarea/rectificarea unui titlu de proprietate de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Corectarea/rectificarea unui titlu de proprietate de teren

Rog ajutor pt rezolvarea urmatoarei situatii:

-corectarea/recificarea unui titlu de proprietate de teren (actual in regim
de proprietate indiviza) ; concret:

In urma vânzării unui apartament într-un bloc de locuințe s-a creat situația :
- contractul de vânzare-cumpărare are in cuprinsul sau referirea la o suprafața de teren
(specificata ca fiind indiviza) aferenta (cota-parte) apartamentului respectiv.
- vânzătorul a omis sa transmită la data contractului titlul de proprietate emis pe numele
lui, si l-a adus ulterior (după cca 2 ani) noului proprietar
- actualul proprietar are astfel un titlu de proprietate cu numele vechiului proprietar.

Ce cale legala este de urmat pt corectarea/rectificarea acelui titlu de proprietate?
Este de competenta biroului local/zonal de cadastru?
Cui trebuie sa se adreseze actualul proprietar pentru aceasta corectare?

Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: emiliadin , utilizator 22:04, 19 Martie 2015
Mergeti cu toate actele (noi si vechi) la Notarul Public care a autentificat initial contractul de vanzare-cumparare si solicitati completarea contractului cu noua situatie intervenita cu privire la teren.
Cota parte indiviza din terenul de sub constructie aferenta apartamentului se atribuie proprietarului in conditiile legii:
Legea fondului funciar nr.18/1991, art.36 alin.(2) si (3) ce se refera la transformarea dreptului de folosintă în drept de proprietate.
Textul art.36,alin.(2) din Legea 18/1991 ne spune următoarele: „Terenurile proprietate de stat,situate în intravilanul localitătilor ,atribuite,potrivit legii,în folosintă vesnică sau în folosintă pe durata existentei constructiei,în vederea construirii de locuinte proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinte,trec la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor,în proprietatea acestora,integral sau,după caz,proportional cu cota detinută din constructie”.
Conform textului legal,pentru început, ne vom referi la prima sectiune a acestui alineat si anume la constituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor intravilane proprietatea statului sau unitătilor administrativ-teritoriale atribuite,potrivit legii,în folosintă vesnică pe durata constructiei.în vederea construirii de locuinte proprietate personală.
Persoanele îndreptătite să beneficieze de constituirea acestui drept de proprietate asupra terenurilor intravilane sunt cele care au primit în folosintă vesnică sau în folosintă pe durata existentei constructiilor astfel de terenuri.
Legea prevede că sunt îndreptătiti la constituirea dreptului de proprietate proprietarii actuali ai locuintelor,categorie care include persoanele cărora li s-a atribuit terenul în folosintă si cele care au dobândit ulterior prin acte între vii sau pentru cauză de moarte proprietatea locuintei edificată pe acel teren
Persoana îndreptătită va primi în proprietate doar suprafata de teren ce i-a fost acordată prin decizia administrativă prin care s-a constituit dreptul de folosintă.Persoana care a edificat constructia va deveni proprietara exclusivă a terenului dacă este si proprietara constructiei,sau proprietara pe cote-părti a terenului proportional cu suprafata construită a cărei coproprietară este,dacă în respectiva constructie sunt mai multe apartamente apartinând unor proprietari diferiti
Prin deciziile de atribuire care erau conforme cu legislatia de atunci,se atribuia în folosintă pe durata existentei constructiei suprafata de 100 mp,în mediul urban pentru constructia de clădiri cu mai multe etaje si suprafata de 200-250 mp în mediu rural.
Pentru ca o persoană sa beneficieze de această constituire a dreptului de proprietate trebuie sa fie îndeplinite cumulativ anumite conditii,si anume:
- să existe un act de atribuire a terenului prin care s-a constituit un drept de folosintă,act care trebuie să provină de la autoritătile publice competente;
- persoana beneficiară a actului de atribuire să fi ridicat constructia în vederea căruia a fost emis actul de atribuire;
- constructia să existe la data intrării în vigoare a Legii nr.18/1991;
- existenta unei cereri pentru constituirea dreptului de proprietate;
Proprietarul locuintei trebuie sa faca o cerere pentru a fi titularul unui drept de proprietate,iar daca nu face cererea el va rămâne în continuare titularul unui drept real de folosintă.

A doua ipoteză pusă de alin.(2) al art.36 din Legea nr.18/1991 a fondului funciar este aceea a constituirii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor intravilane proprietatea statului sau a unitătilor administrativ-teritoriale,atribuite,potrivit legii,în folosintă vesnică sau în folosintă pe durata existentei constructiei,cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinte.
Persoanele îndreptătite să formuleze o cererede atribuire în proprietate a terenurilor intravilane sunt cele care au primit în folosintă vesnică sau în folosintă pe durata existentei constructiilor astfel de terenuri,cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinte.
Potrivit art.21 din Legea nr.112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuintă,trecute în proprietatea statului „odată cu restituirea în natură si dobândirea dreptului de proprietate asupra apartamentelor se dobândeste si dreptul de proprietate asupra terenurilor aferente, asa cum au fost determinate la data trecerii în proprietatea statului, cu exceptia suprafetelor ocupate si aferente altor constructii si dotări edilitare realizate, cu aprobări legale, după această dată”.
Cu privire la situatia juridică a terenurilor aferente apartamentelor vândute fostilor chiriasi, prin formularea initială a art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 112/1995, aprobate prin H.G. nr. 20/1996 , s-a dispus că în atare caz,odată cu cumpărarea apartamentelor se dobândeste si dreptul de proprietate asupra terenului de sub constructii,în conditiile art.35 alin. (2), care în prezent este art. 36 alin. (2) din Legea nr. 18/1991.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
legalmgm, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.
Am mers la acel notar, notarul - din pacate a decedat; cei ramasi au cam "strambat" din nas si m-au trimis la of local de cadastru..."ca ar fi in competenta lor" ....

O sa incerc deci la of local de cadastru.
In actul de vanzare-cumparare ESTE trecuta acea suprafata; singurul "viciu" este ca pe titlul emis de prefectura a ramas numele vechiului proprietar.
Daca apar (sper sa NU.) alte complicatii o sa Va mai cer parerea- daca imi permiteti.
Cu stima,
Cristian_Nicolae
Buna ziua, Am cumparat in 2003 iunie un apatament, in cotract vanzare -cump. aparand si cota aferenta de teren de 6,40 mp(desi titlul de proprietate existent din 1995 mentiona o cota de 7,9o mp). Notarul meu care l-a intocmit a preluat aceasta suprafata de 6.4 din contractul de vanzare anterior, inchiat in 2000 la alt notar intre primul proprietar al apartamentului, din 1995, si proprietarul care mi-a vandut mie ulterior in 2003. La o luna dupa cumpare de catre mine, adica in iulie 2003 , notarul contractului din 2000 a sesizat eroarea si a dispus din oficiu rectificarea contractului lui din 2000. Am mers si la notarul meu care a rectificat si el contractul meu de cumparare din 2003. Acum vreau sa vand si am scos certificat fiscal in care apare cota de 6.4 mp. impozitele le-am platit la zi , dar mentionez ca nu am stiut pana astazi ce suprafata este declarata la ditl. Probabil ca a fost declarata de cineva, la prima vanzare din 2000, in mod eronat. Nu stiu de catre cine, si ce ar trebui sa fac? sa merg la ditl din proprie initiativa? ma asteapta amenzi si penalitati avand in vedere ca suntem in 2015? Multumesc anticipat. Doresc tot acum sa inscriu la ocpi si o constructie balcon efectuata in 2005, cu autorizatie, adica sa fac o actualizare cadastru, spre a putea vinde acest apartament. Si in acest caz, de neactualizare cadastru pana in prezent se percep amenzi? Si ce preturi implica aceasta operatie. SE PLATESTE IMPOZIT PENTRU ACEST TIP DE TEREN? sau intra cumva in baza impozabila? ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)
Legea112/95 ContSters74363 ContSters74363 Vreau sa va intreb, in cazul in care cineva a dobandit o locuinta pe baza legii 112/95, din cate am inteles terenul aferent se atribuie proportional in cota ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului pt. curte si gradina anipopa anipopa Buna ziua.In anul 1977 parintii mei au cumparat o casa.Conform unei Legi din acea perioada, terenul aferent casei si gradina intrau automat in proprietatea ... (vezi toată discuția)