Bunica mea, proprietara unui apartament in care locuiam impreuna cu mama mea, a decedat in 1961. Pentru ca eram urmariti politici, tatal meu fiind condamnat politic, si pentru a nu pata si mai mult autobiografia, am renuntat la succesiune, mai intai mama mea, apoi eu. In urma acestui fapt lmobilul a fost preluat de stat prin Decr. 111/1961.
Mai pot repara astazi aceasta greseala, ce sanse ar avea o actiune de anulare a succesiunii vacante (sau alta actiune similara).
Multumesc
Clodni
renuntarea la succesiune s-a facut cu acte in regula? adica la notar? cum adica intai a renuntat mama dumneavoastra si dupa aceea dumneavoastra?
in baza carui articol/litera din decretul 111/1951 s-a preluat imobilul.
la momentul renuntarii la succesiune tatal dumneavoastra mai era in viata? presupun ca bunica este din partea mamei.
anularea succesiunii vacante nu se poate face pentru simplul fapt ca nu s-au descoperit succesibili noi care nu stiau de defunct. dar poate avem o "viciere" a consimtamantului datorata condamnarii politice????
Retractarea renuntarii, potrivit art.701 Cod Civil, este permisa numai daca n-a expirat termenul de optiune succesorala si numai daca intre timp mostenirea nu a fost acceptata de alti mostenitori.
eredele renunţător, nu poate beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate, deoarece eredele care renunţă este considerat că nu a fost niciodată erede conform art.969 Cod civil, devenind astfel persoană străină de moştenirea fostului proprietar.pot beneficia de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat-o în termenul şi condiţiile prevăzute de art.7oo din Codul civil, nu şi cei care au renunţat la succesiune, în condiţiile art.696 din Codul civil.opţiunea succesorală este un act juridic irevocabil.
Intai a renuntzat mama mea, fiica bunicii decedate, eu devenind mostenitor. Apoi am renutzat si eu, pentru a nu-mi "strica autobiografia" . Ambele renuntzari la notar.
Tatal meu era in viata, cu domiciliu obligator in Baragan. Tatal a decedat in 1970.
Dupa "revolutzie" s-a obtinut un certificat de luptator in lupta anticomunista pentru tatal meu.
Multzumesc
Clodni
sansele sunt foarte mici sau chiar infime. in principiu, romania postrevolutionara a hotarat ca pentru situatiile in care anumite persoane au DONAT statului imobilele lor - tot pentru a nu-si strica dosarul - aceasta donatie se poate revoca (si post mortem!!!!) pentru viciere de consimtamant. de fapt nu este o revocare ci o contestare a donatiei de catre succesibili - dar sa nu intram in detalii. eu ma gandesc la o "analogie" - pai daca aceste donatii sunt revocabile, in situatia dumneavoastra "vi s-a pus in vedere sa renuntati la succesiune", ceea ce tot un fel de donatie este. renuntand astfel succesorii, statul a aplicat decretul 111/1951 - presupun ca la litera cu bunuri fara stapan!
daca un judecator este dispus sa inteleaga acest rationament avand in vedere situatia tatalui dumneavoastra (sper ca nu erau divortati la momentul decesului bunicii!), atunci ar putea fi eventual o sansa. mai discutati cu un avocat si poate merita totusi incercat.
Donatie abuziva
romeo777
buna ziua.am si eu o rugaminte.bunica mea a donat toata averea unui nepot si unei fiice fara a face succesiune dupa bunicul decedat.ce pot face pentru a ... (vezi toată discuția)