avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Somatie de plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Somatie de plata

Buna seara,

Am urmatoarea speta:
Societatea A cu sediul in Bucuresti incheie cu societatea B cu sediul in Brasov un contract denumit "comanda transport international catre subcontractant"., prin care A subcontracta pe B pentru efectuarea unui transport international (incarcare din Germnaia descarcare in Bucuresti) Contractul a fost semnat prin fax iar originalele au fost comunicate prin posta intre cele doua societati.
Soc. B emite factura catre soc. A, factura ce devine scadenta la 45 de zile de la primirea acesteia prin posta.
Bineinteles ca ea devine scadenta si soc. A nici vorba sa o achite.
Soc. B doreste sa deschida procedura somatiei de plata dar, prevalandu-se de o clauza din contractul mai sus mentionat, doreste sa introduca actiunea la instanta de la sediul sau (din Brasov). Clauza este urmatoarea: "Orice neintelegere privind validitatea, interpretarea, plata, executarea sau incetarea prezentului contract va fi supusa spre solutionare instantelor judecatoresti de la sediul reclamantului"
Intrebare: Considerati ca poate introduce actiunea la instanta de la sediul sau tinand cont de aceasta clauza avand in vedere faptul ca procedura somatiei de plata este o procedura speciala? Clauza nu se refera oare doar la un litigiu care ar urma calea dreptului comun?
Eu tind sa cred ca avem de a face cu o competenta teritoriala alternativa si nu exclusiva, dar va rog sa ma sfatuiti daca se poate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters46797 , utilizator 23:24, 28 Aprilie 2009
Aveti dreptate. In speta prezentata de catre dumneavoastra avem de a face cu o competenta alternativa a instantei de judecata, art. 10 pct.4 C.pr.civ.. Am avut si eu cateva spete asemanatoare iar instanta mi-a acceptat cererile.
Succes.
Sigur ca aveti perfecta dreptate.
Acum sincer vorbind si din practica de specialitate, tin sa precizez faptul ca instanta va fi tinuta de "legea partilor", in speta, contractul care a dat nastere raportului juridic de conflict, intrucat la momentul incheierii lui, partile prin semnatura au fost de acord cu continutul actului juridic dedus judecatii, inclusiv cu modul de solutionare a litigiilor, mai ales ca se refera si la litigiile privind plata.
Consider ca, in speta, de fata, instanta competenta pentru solutionarea cererii de emitere a somatie de plata pe dispozitiile O.G. nr.5/2001 este instanta de la sediul social al reclamantului.
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigii internationale Rusu Antonela Rusu Antonela Buna ziua, Referitor la faptul ca intre o societate comerciala romana si una straina a intervenit un contract de transport, ulterioar incheierii contractului ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta dana_toader dana_toader Buna ziua, Am urmatoarea speta: O societate din republica Moldova incheie un contract de vanzare cumparare cu o societate din Romania (cu sediul in judetul ... (vezi toată discuția)
Rau-platnici din ue Katiusha Katiusha Ma poate ajuta cineva cu un sfat juridic? Lucrez la o societate ce are ca obiect de activitate TRANSPORT INTERNATIONAL DE MARFURI. Avem ff multi clienti ... (vezi toată discuția)